Novinky ze soutěží za měsíc únor 2013 – 1/2

Filip ČervenýSoutěže a úspěchy

erb polička

Vaření bez hranic 2013

18. – 22. února 2013 probíhalo mezinárodní klání Vaření bez hranic 2013 ve slovenském Kežmarku. Tato soutěž byla obsazena vždy dvěma družstvy z Polska, České republiky a Slovenské republiky. Součástí soutěže bylo i poznávání krás Spiše a Tater. Mimo jiné navštívili soutěžící Štrbské pleso, kaštiel ve Strážkách a Aqua centrum v Popradě. Ve čtvrtek proběhlo vlastní gastronomické klání – kdy dva žáci z družstva připravovali čtyři porce pokrmu z vepřové panenky a třetí člen prezentoval region a školu. Náš tým vybojoval třetí místo.

Naši barmani v akci

Dne 19.února 2013 proběhla v Ostravě barmanská soutěž juniorů XV.ročník AHOL CUP 2013. Zástupci školy dosáhli těchto výsledků: Dominika Edlmanová, naše začínající barmanka, obsadila v kategorii Sparkling coctail výborné 2. místo. Tomáš Felkl měl bohužel smůlu. Za chybu v receptuře, kde jsme neuvedli jednu povinnou surovinu, získal 20 trestných bodů. I přes jeho parádní výkon v technice nebyla šance na lepší umístění a skončil celkově na 28. místě.

Veletrh fiktivních firem v Praze

Dne 30.1.2013 jsme se s fiktivními firmami Joker s.r.o. a Autopůjčovna bez hranic  s.r.o. zúčastnili veletrhu fiktivních firem v Praze. Po připravení našich stánků a oficiálním zahájení veletrhu jsme začali obchodovat s ostatními firmami a také s žáky a návštěvníky OA Vinohradská Praha. I přes neúspěch domluvit se ve španělském a ruském jazyce, jsme zabodovali v angličtině a němčině. Dále jsme se na veletrhu zúčastnili soutěže o nejlepší leták. Nasbírali jsme nové zkušenost, zkusili jsme si vystupování na veřejnosti, zastupování firmy a nabízení našeho zboží, vyplňovali jsme různé účetní doklady a i přes počáteční nervozitu jsme si veletrh užili. Na stupních vítězů jsme se sice neumístili, ale poslední jsme nebyli. A s novými zkušenostmi budeme určitě na dalších veletrzích lepší a lepší.

 Callebaut Cup 2013 Česká republika

Dne 8.února 2013 proběhla cukrářská soutěž pod názvem Callebaut Cup 2013 Česká republika, která se konala jako doprovodný program veletrhu TOP GASTRO HOTEL. Naše žákyně III. ročníku oboru cukrář Lucie Machatá si nevedla špatně, protože obsadila první místo!

Vyhrála mezi konkurenty z celé republiky. „V zadání bylo připravit v průběhu dvou hodin tři druhy čokoládových pralinek a jeden talířový dezert. Zajímavá je cena, kterou je třídenní kurz na výrobu pralinek v Belgii. Součástí výhry je rovněž letecká doprava pro žákyni a její učitelku odborného výcviku. Z Lucky máme ohromnou radost, protože tato soutěž byla v nultém ročníku a díky tomu nikdo z nás nevěděl, jaké budou podmínky,“ komentoval radostnou zprávu Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku.