Novinky ze soutěží za měsíc únor 2013 – 2/2

Filip ČervenýSoutěže a úspěchy

erb polička

TOP – CARVING Triathlon

Ve dnech 8.- 9. února 2013 proběhl „Řezbářský trojboj“ – carvingová soutěž, která se konala jako doprovodný program veletrhu TOP GASTRO HOTEL. První den se vyřezávaly dýně s využitím 3D motivu, druhý den kytice ze zeleniny a melouny. Za naši školu soutěžili Pavel Švestka a Dan Pohorský, kteří se umístili na 7. a 8. místě.

Barmanská soutěž Amundsen Vodka BARTENDERS Cup 2013

Tato soutěž byla pořádána při příležitosti výstavy Top Gastro Hotel a proběhla v pátek 8.února 2013 na Výstavišti Praha Holešovice. Za juniory naší školy bojoval Tomáš Felkl. I když dosáhl stejného počtu bodů jako třetí soutěžící, umístil se bohužel na 4. místě, protože rozhodl celkový dojem.

Gourmet Team Challenger 2013

Druhý únorový víkend (8. a 9. února 2013) byl pro naši školu ve znamení soutěží. Zúčastnili jsme se hned pěti soutěží v našich gastronomických oborech, které se konaly na Výstavišti v Praze jako doprovodný program veletrhu TOP GASTRO HOTEL. Nejvýznamnější soutěž v gastronomické historii naší školy byl Gourmet Team Challenger 2013 – národní soutěž pro šestičlenný tým ve složení Lubomír Brázda, Zuzana Konopásková, Božena Zahálková, Vladimír Andrlík, Martin Krejza, Milan Macháček. Tým SOŠ a SOU Polička vybojoval vynikající 3. místo mezi profesiálními kuchaři, zabývajícími se cateringovými službami.

Zadáním bylo připravit labužnický bufet pro 30 osob. Pro návštěvníky veletrhu jsme připravovali například tato jídla: Tapas roláda z mladého králíka v tyrolském špeku, nastavovaná kaše, Galantýnka z bažantích prsíček se strouhanou pečenou červenou řepou, Zadělávané dršťky se slaninou a čerstvou majoránkou, poličský pagáček, pečené kachní prsíčko, kedlubnové zelí, bramborový špalíček nebo Pečené filátko ze sivena s dýňovou polévkou s fenyklem či Bramborový sendvič s kozím sýrem a špenátem.

Cukrář České republiky 2013

Součástí Gourmet Team Challenge 2013 bylo vyhlášení Cukráře České republiky 2013. Za náš školní tým bojovala Božena Zahálková a vybojovala 2. místo s těmito výrobky:

  • Dva skládané dorty za použití čerstvého ovoce – tvarohovo-malinový a čokoládo-mangový
  • Tři druhy moderních dezertů – Pina colada panna cotta s ananasovým coulis, Čokoládový brownies s jogurtovým mouse a čerstvým ovocem, Mangové coulis s čokoládovou skořápkou plněnou smetanovým krémem
  • Dva druhy koláčů – Moravský frgál s rebarborou, Bramborovo-jablečný koláč.