Káva – osvěžující nápoj objevený náhodou

Michal KozelRecepty a tipy

kava policka

Co je káva? Pro některé rituál, kterým začínají svůj den. Otevírají se spousty kaváren, které nabízí kávu v různých podobách. Na kávu zveme přátele, obchodní partnery a vychutnáváme si jí i v soukromí. Ale co je vlastně káva? Odkud pochází a jaké existují druhy?

Legenda o kávě

Jedna legenda vypráví o pasáčkovi koz, jménem Kaldi. Jednoho dne jeho kozy začaly být čilejší než normálně. Zjistil, že snědly zvláštní červené plody kávovníkové třešně. Sám plody ochutnal a uvařil si z nich odvar, tajemství zázračného nápoje prozradil opatovi a později odvar vařili i místní mniši v klášteře.

Jak ale někoho napadlo kávu upražit? Při jednom požáru prý lehce ohořely i kávovníky, jejich plody pak začaly vydávat velmi příjemnou vůni. Lidé si toho všimli a začali kávová zrna pražit úmyslně. Původně je přikládali blízko k ohni, nyní se praží teplým vzduchem.

Jak vypadá kávovník?

  • je rostlina, kterou řadíme mezi ovocné dřeviny

  • rozmnožují se semeny – kávovými zrníčky – ze zralých plodů

  • semena klíčí 3 – 4 týdny, první úroda za 3 – 4 roky

  • několikrát do roka má bílé květy, kvetou jen pár dní

  • postupně z květů rostou plody, nazýváme je kávové třešně, zrají 9 – 14 měsíců

  • může mít v jednu chvíli jak květy, tak zralé i nezralé plody

  • sklizeň probíhá několikrát do roka

  • nezralé plody mají zelenou barvu, při dozrávání se mění na červenou

  • zrnka jsou schovaná v peckovicích (podobné třešni), v dužině jsou uložená dvě zelená kávová zrna

Pražení kávy

  • mění barvu ze zelené na hnědou

  • praží se při 180 – 220°C max. 15 min. a ihned se zchlazuje

  • zrnka zmenšují svou hmotnost, protože se z nich odpařuje voda

Jak má vypadat správné espresso?  Co je ristretto? A víte, že piccolo neexistuje?

Když vejdete do kavárny můžete si všimnout kávovaru, na kterém profesionální baristé připraví Vámi zvolenou kávu.Většinou se jedná o dražší a náročnější stroje, které jsou srdcem kavárny.

Ristretto obsahuje první, nejsilnější kávové extrakty. Má nádhernou pěnu (cremu) karamelových odstínů a červených odlesků. Připravujeme jí ze 7,2 g čerstvě umleté kávy. Obsahuje 20ml, teče 20 vteřin. Pokud si objednáte ristretto, očekávejte velmi silnou a plnou chuť. Pro přípravu na profesionálním kávovaru je ideální tlak 9 barů a teplota vody 90 °C.

Espresso je základem pro většinu kávových nápojů, kromě ristretta, které má menší obsah. Má krémovou pěnu (cremu) s oříškovo-čokoládovou barvou s červenými odlesky, která je několik milimetrů vysoká a po rozhrnutí lžičkou se vrací zpět. Připravujeme opět ze 7,2 g čerstvě namleté kávy. Má objem 25-30ml, teče 20-30 vteřin. Vychutnáte si kávové extrakty a oleje, není tak silné jako ristretto.

Espresso Lungo správně připravené espresso naservírované s horkou vodou navíc, host si může espresso “prodloužit” podle své chuti. Často se objevuje pod názvem  Americano

Cappuccino je espresso s našlehanou mléčnou emulzí, má jemnou pěnu bez bublinek asi 1 cm vysokou. Pěna (crema) espressa je rozražená našlehanou emulzí a postupným náléváním se tvoří cappuccino. Můžeme připravit klasické, které má hnědý kroužek kolem bílé pěny, nebo použít taktiku latte art – kreslení do cappuccin. Jedná se o velmi zajímavé zpestření v podobě obrázků. Můžete vytvořit medvídky, srdíčka, tulipány a další obrázky.

Kvalitní kávu zvládnete i bez drahého kávovaru

Milovníci kávy si můžou méně náročný kávovar pořídit domů. Jedná by se o jednopákový, na jednu porci kávy. Ceny těchto kávovarů se pohybují od 3 000,- Kč. V takovém kávovaru můžete připravovat kávu jako z kavárny, ale  záleží samozřejmě také na kvalitě kávy a jejím pražení.

Pro méně náročné je tu french press. Jedná se o skleněnou konvičku se sítkem. Stačí čerstvě namletou kávu (3 lžičky)  zalít vroucí vodou, vyluhovat 4 min, a pak už jenom sítko stlačit dolů a slévat do šálků. Může připomínat chuť turecké kávy, avšak tato příprava je mnohem zdravější a nebude vám požitek z chuti kazit logr, který je pro naši tureckou kávu typický.