Dymokury 21. 10. 2016 – SOŠ a SOU Polička nevzdělává v oblasti gastronomických služeb pouze středoškoláky a žáky učňovských oborů, zaměřuje se i na ty nejmenší – „základkové“. Především pro ně byl 20. říjen 2016 jako stvořený, na ZŠ Dymokury se totiž slavil Mezinárodní den kuchařů. A nejenom tam…
SOŠ a SOU Polička se této akce zúčastnila pod záštitou AKC, společnosti ŠIK CZ. a Nestlé. „V podstatě jsme na tomto „dni kuchařů“ navázali na výchovně-vzdělávací program, který s dětmi základních škol naplňujeme v pravidelných týdenních intervalech. Společně se žáky oborů Kuchař-číšník a Gastronomie vedeme děti cestou vhodného stravování, učíme je kladnému vztahu k jídlu a k přípravě pokrmů. Děti se rády podílí na výrobě svačin, rády své jídlo zdobí. Přirozeně si pak i více váží práce, kterou vykonají. Nenapadne je jídlo znehodnotit, případně vyhodit,“ říká učitelka odborného výcviku Renata Zrůstová.
Mezinárodní den kuchařů souběžně pořádaly čtyři školy. Pražské prostředí slavilo na dvou základních školách, další akce probíhaly v Poděbradech a na Základní škole Dymokury. „Dymokurská škola pojala oslavy formou přednášky a následné praktické ukázky,“ dodává paní Zrůstová. Obsah přednášky byl v souladu programu Nestlé pro zdraví dětí. „Touto edukativní a přitom zábavnou formou chceme zvyšovat povědomí o správné výživě, přiměřené fyzické aktivitě a jejich dopadu na zdraví, což je i hlavní cíl našeho programu,“ hodnotí Torban Emborg, generální ředitel společnosti Nestlé Česko a Slovensko.
SOŠ a SOU Polička prezentovala svou práci za pomoci dvou studentů 3. ročníku oboru Kuchař-číšník. Leona Dolečková a Patrik Hurych tak měli možnost rozvíjet své dovednosti za hranicemi své domovské školy. Se třídou „čtvrťáčků“ zhotovovali jeden z vybraných receptů, který nabízel předem stanovený seznam. Francouzský toast s ovocem na špízu žáčky zaujal, přípravu pokrmu si užívali a formou kreativní činnosti tak oslavili Mezinárodní den kuchařů. V podobném duchu se odehrával den i na ostatních základních školách zařazených do programu.