Pečení chleba

Michal KozelAkce školy

S naší třídou jsme šli péct chleba (v rámci předmětu technologie přípravy pokrmů) do půdy v knihovně. Tuto zajímavou zkušenost nám zprostředkovala paní učitelka Zrůstová, která u nás technologii přípravy pokrmů vyučuje. Programem nás provázela paní Feltlová, představila nám suroviny, co do chleba dáváme, a udělala těsto. Takový fígl pro správné upečení chleba je dát ho do ošatky, do které dáme utěrku a posypeme ji moukou. Mezitím, co se chleba pekl, nám paní Feltlová ukázala zase jiné těsto, ze kterého jsme si potom upletli housky a různé tvary, které nás napadly. Zatímco se housky pekly, mohli jsme se podívat pod mikroskop například na mák, kmín nebo obilné zrnko. Dokonce nám ukázala hadí kůži, kterou si hadi svlékají. Směli jsme také nahlédnout do knihy Ruce v mouce, která je ideálním dárkem pro nadšené domácí pekaře. Chleba i housky byly moc dobré, měkké a křupavé. Pletení housek mě velmi bavilo a myslím, že to bylo příjemně strávené ráno a že určitě stálo za to, být na chvíli v pozici pekaře.

  1. Machová, třída H2