Rettigová 2023

Michal KozelAkce školy

Litomyšl 20.-21. 5. 2023 – Deštivý týden se ve svém závěru umoudřil a přichystal prosluněný víkend plný lákavých turistických cílů. Jedním z nich jsou již po desítky let Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové.

 Slavná kuchařka národního obrození maturantům tento „nepříjemný termín“ alespoň trochu zkrášluje. Pokud se jedná o studenty gastronomických škol, má pro ně umění této dámy kouzlo takřka dvojnásobné. Dokázala si svět chutí a vůní podmanit a přenést jej do povědomí široké veřejnosti 19. století, navíc s přesahem do současnosti. A protože posledních 11 let svého života strávila obrozenecká stálice kuchařského umu v Litomyšli, jsou na její počest každoročně pořádány Gastronomické slavnosti.

Ty letošní startovaly v 10.00 a neváhaly opět nalákat své návštěvníky na lahůdky nejrůznějšího charakteru. Měli jste možnost ochutnat například sloupnické uzeniny, domácí zmrzlinu, pohankový tatarák, slovenskou kuchyni, sýrové i rybí speciality, zkrátka oko i žaludek gurmána si přišly na své. To vše za příjemného zvuku cimbálovky, jazzu, balkánských rytmů a průvodního slova moderátora. Kulinářskou atmosféru nezapomněl svým barmanským uměním doplnit pan Karel Zapalač. Prostor v kuchyni dostaly i herečky Veronika Žilková a Michaela Dolinová.

Jako diváci jste měli možnost zvolit, jak se do Gastroslavností zapojíte. Zda budete kuchařský mumraj sledovat z improvizovaného hledište na Smetanově náměstí nebo zda budete procházet jednotlivé stánky s ukázkovou gastronomií či zavítáte i na blízké Toulovcovo náměstí, kde se za hudebního doprovodu vařil „týmový guláš“ a soutěžilo se tak o Kotlík starosty Litomyšle. Zde se SOŠ a SOU Polička ukázala v záři zlata, když její Farmáři obdrželi ocenění za nejlepší guláš.

Farmáři ale nebyli z naší školy jediní, kteří se pyšnili vítěznými vavříny. Kuchařské duo Matěj Hnát a Jan Dvořák uvařili za 50 minut 4 porce soutěžního pokrmu Kachní prsa s červenou řepou a medovinou. Propozice s nutným seznamem ingrediencí jim byly předány přibližně měsíc před soutěží a v průběhu jednoho tréningu týdně se pod vedením Bc. Petra Lněničky připravovali na výkon. Ke kritériím hodnocení patřila chuť, vizuální stránka jídla a samozřejmě i dodržování hygienických podmínek v prostoru improvizované kuchyně. SOŠ a SOU Polička se utkala s týmy gastronomických škol z Moravské Třebové, Chrudimi, Pardubic, Žamberka a Chocně.

„Nejvíce bodů nám vynesla chuť jídla a celková vizuální stránka. Nakonec jsme ještě v posledních 15 minutách měnili „zdobení talíře“, ale tenhle adrenalinový zásah stál za to. Oceňuji naši týmovou práci, s Janem se mi spolupracuje v pohodě, i když byl na takto velké soutěži poprvé, vedl si výborně,“ komentuje úspěch Matěj Hnát.

Soutěžní tým naší školy měli na starosti mistři odborného výcviku Václav Šmerda, Vladimír Andrlík, Petra Reslerová, Alena Stoklásková a Petr Lněnička. Moc děkujeme za ukázkovou reprezentaci SOŠ a SOU Polička, která je pravidelně atraktivní a tolik potřebnou součástí Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové.