SOMMELIERSKÝ KURZ 6.-7. 2. 2023

Michal KozelAkce školy

V pondělí v 8 hodin ráno nás, 14 žáků, s úsměvem přivítal pan sommelier Karel Babka, který nás celým dvoudenním kurzem prováděl.

Nejprve jsme se všichni představili a poté jsme začali se základní teorií o sommelierství, složení vína, vinohradnictví, vinařství a o spoustě dalších informací ohledně vín. Ukázali jsme si také spoustu zajímavých pomůcek jako např. heverek na červené víno, různé druhy vývrtek, druhy skleniček apod.

Po teorii jsme začali vína degustovat. První den jsme degustovali vína bílá. Nejprve šest suchých vín, poté tři polosuchá a následně dvě polosladká. Hodnotili jsme vzhled, barvu, vůni a celkový dojem. Kolem 14.30 jsme se rozloučili a pokračovali jsme druhý den.

Opět nás pan Babka přivítal s dobrou náladou. Nejdříve jsme zopakovali pondělní látku a k tomu si přidali další nové informace. Tentokrát jsme degustovali vína červená a šumivá. Jako první jsme ale ochutnali ještě jedno bílé víno, a to sladké – slámové, které pan Babka sehnal ještě v pondělí odpoledne. Z červených vín jsme ochutnali sedm suchých a jedno polosuché víno. Dohromady tedy dvacet vzorků. Samozřejmě nesměly chybět ani vtípky od pana Babky.

Po obědě jsme se přesunuli před školu, kde mělo šest žáků možnost vyzkoušet si sabráž – otevření vína pomocí šavle. Tady jsme tedy ochutnali šest šumivých vín. Poté jsme se už přesunuli zpět do učebny, kde nás čekal závěrečný test, pasování a předání certifikátů Sommelier Kadet.

Celý kurz jsem si užila a byla to příjemná zkušenost, která se bude někdy určitě hodit.

Tereza Lněničková, G3