Stáž ve Francii

Michal KozelAkce školy

Mně a Tomášovi byla nabídnuta stáž ve Francii. Neváhali jsme a souhlasili. Na těchto řádcích Vás cestou provedeme.

Pondělí 28. 3.

Vyrazili jsme na cestu v 5 hodin ráno, čekala nás dlouhá 14hodinová cesta. Jeli s námi pan učitel Groulík a pan Havlík. Cesta byla velice příjemná. Do Pithiviers jsme přijeli kolem 18.30, zabydleli jsme se a šli na večeři. Večeři nám připravili žáci. Poté jsme se seznámili s ostatními a podmínkami internátu, ve 20.30 otevřeli intr a šli jsme spát.

Úterý 29. 3.

Budíček byl každý den stejný, tedy v 6:45. Následoval odchod na snídani v 7:10. Šli jsme do společenské místnosti a čekali jsme na ostatní, než půjdeme všichni společně do jídelny. Pekli jsme brownie, čistili maso, dělali slaný karamel. Končili jsme ve 12 hodin a pak nás naši páni učitelé vzali na výlet do Orleans. Viděli jsme katedrálu, sochu Johanky z Arku a prošli se po městě.

Středa 30. 3.

Ten den si nás vzal jiný mistr než v úterý. Dělali jsme odpalované těsto na větrníky, naplnili jsme je a „namáčeli“ v karamelu. Odpoledne jsme se byli s Tomášem projít po Phitiviers. Do 17 h jsme měli vycházky. V 18.30 jsme šli na večeři.

Čtvrtek 31. 3.

Čekal nás náročný den od 8 do 21.30. Ráno na praxi jsme dělali jablečný koláč, pak šli na oběd a měli 2 hodiny volno. Já pomáhala studentce a Tomáš dělal foie gras. Poté jsem dělala makronky.

Pak nám začala praxe, do restaurace přišli hosté. V kuchyni jsme připravovali 5 chodů.

  1. chod: byl šnek v petrželovo-česnekovém másle zabalený jako bonbón v listovém těstu, bok v karamelu se sezamem a koktejl
  2. chod: spodek bulky, foie gras, švestková povidla
  3. chod: žabí stehýnka v trojobalu
  4. chod: vařená cukrová řepa přikrytá filetem, vařený květák, mrkev, chřest a hráškové pyré
  5. chod: placky prokládané krémem na vrchu zkaramelizované

Pátek 1. 4.

S Tomášem jsme dělali tatarák. Maso (4,5 kg) jsme krájeli ručně, poté přidali grep, avokádo, rajčata a dochutili. Následně jsme odjeli s panem učitelem angličtiny k němu domů. Udělal nám teplou francouzskou večeři, pohankovou tortillu plněnou šunkou, houbami a vejcem. Poté jsme ochutnávali jejich sýry. Jako dezert nás čekal dort jménem Phitiviers.

 

Sobota 2. 4.

Ke snídani jsme měli máslový croissant. Typické pro Francouze je pít ráno kakao nebo čaj z misky. Pokračovali jsme procházkou po okolí a odpoledne jeli do Phitiviers na pouť.

Neděle 3. 4.

Jeli jsme se podívat na renesanční zámek Chateau de Fontainebleau. Pak nás vzali ještě na skály a jeli jsme domů.

Pondělí 4. 4.

Na praxi jsme dělali jablečné taštičky a vše, co bylo potřeba.

Úterý 5. 4.

Na praxi jsme kostili kuřecí paličky a plnili masovou fáší. Sněhové pusinky a servis do restaurace. Odpoledne jsme si šli nakoupit suvenýry domů.

Středa 6. 4.

Dostali jsme za úkol udělat čokoládový dort pro naše učitele. Pak nás mistr vzal do Orleans. Vyložil nás před muzeem, do kterého jsme se podívali, pak šli nakupovat a autobusem se vypravili domů.

Čtvrtek 7. 4.

Ráno jsme vyrazili do Paříže. Viděli jsme Eiffelovu věž, vítězný oblouk. Jelikož je parkování velice obtížné, koukali jsme se jen z auta. Poslední den jsme ochutnávali pravé šampaňské a šli se zabalit na odjezd domů.

Právě jste dočetli takový rychlý výčet vzpomínek na to, co jsme zažili. Děkujeme za tuto příležitost! Také panu učiteli Groulíkovi, Havlíkovi a Teplému za bezpečnou cestu tam i zpět. Doufám, že mohu říct za nás oba, že jsme si to užili.

Anna Drobná, G3