Úspěch poličské gastronomie

Michal KozelAkce školy

Polička 11.-12. 5. 2022 – Květnové dny probíhají pravidelně ve víru maturit, výletů, exkurzí a soutěží. Alespoň tak je tomu na SOŠ a SOU Polička. Tradice se po dvou letech obnovila naplno a na školním ruchu je to znát. Výsledky maturit jsou sice ještě daleko, ale výsledky soutěžních přehlídek už známe a jsme spokojeni. Studenti opět reprezentují s úspěchem.

V současné gastronomii jsou lidé již zvyklí na precizní přípravu i servis nejen jídla, ale i zvolených drinků. Zde přichází na řadu barmanská dovednost, jež zpříjemní den nejednomu hostovi vybrané restaurace. Žatecká škola dala příležitost celorepublikovému zájmu studentů škol gastronomického směru, aby poměřili své dovednosti a ukázali, nakolik jsou pro svůj obor ti praví. Soutěžní přehlídka Žatecký CUP 2022 proběhla ve středu 11. května a pro naši školu znamenala krásné 2. místo, které si náležitě zasloužila „baristka“ Tereza Havlíková, žákyně závěrečného ročníku oboru Kuchař-číšník. Svoji šanci na úspěch zúročila i Eliška Fleková, studentka 1. ročníku Gastronomie, Eliška dosáhla rovněž na 2. příčku barmanského odvětví. Žatecký CUP nabízel start ve třech disciplínách, a to Junior Beer competition, Junior Coctail competition a Junior mistr kávy.

I následující den měl soutěžní nádech. Tentokrát se za ním naši příznivci gastronomie museli vypravit do Děčína. Zde už na ně čekalo Gastro Labe a jeho výzva nezůstala nevyslyšena, postarala se o to svým prvenstvím Anna Gerišerová, studentka 3. ročníku Gastronomie ve službách, což je celý název oboru, který si studenti s oblibou volí jako ten svůj maturitní. A právě Anna Gerišerová dostala příležitost v příjemném světle zviditelnit naši školu a povedlo se jí to. Podařilo se jí svými znalostmi a dovednostmi oslnit natolik, že zvítězila v disciplíně číšník, která byla součástí děčínské soutěže.

Anička tak nejúspěšněji zastupovala SOŠ a SOU Polička, ale poděkování si samozřejmě zaslouží i studentky dekorované stříbrem, nesmíme však zapomenout ani na další naše reprezentanty, kteří nasbírali cenné zkušenosti i potřebné body gastronomického žebříčku, patří k nim barmanka Tereza Němcová a kuchaři Matěj Mach a Matěj Hnát.

„Pro vedoucího odborného výcviku je velice příjemné sledovat úspěchy našich studentů, ale neméně příjemné je sledovat úspěch našich pedagogů, kteří své svěřence příkladně připravují. Pod barmanskou školou je podepsána Mgr. Petra Reslerová, číšnické a baristické dovednosti studentů jsou pak vizitkou Mgr. Aleny Stokláskové,“ nešetří chválou Mgr. Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku.

J.Boháčová, SOŠ a SOU Polička