Carving kurz

Michal KozelKurzy a školení

Z informačního plakátku jsem se dozvěděla, že na naší škole bude probíhat carvingový kurz. Carving je originální kuchařská technika, při které se z ovoce nebo zeleniny vyřezávají různé tvary a ornamenty. Protože jsem se chtěla naučit a poznat nové věci, do tohoto kurzu jsem se přihlásila.

Tento kurz trval dva dny a jeho cena byla 1 600 Kč, přičemž si účastníci museli sami zajistit ovoce a zeleninu dle daného seznamu.

Lektorem byl pan Luděk Procházka, mnohonásobný šampion carvingových soutěží.

První den kurzu začínal 2. 11. 2024 v 7:00 a končil v 17:30 hodin. Měli jsme za úkol vyřezávat do zeleniny. Nejdříve jsme pomohli panu Procházkovi nanosit potřebné věci, poté jsme si připravili svoje náčiní, zeleninu a ovoce. V úvodu nás pan Procházka seznámil se všemi nástroji (nože, vyřezávátka, ozdoby…), ale také nám ukázal různé knížky a časopisy, podle kterých se on sám učil a jimiž se inspiroval. Také nám při práci vyprávěl své zážitky ze soutěží a cest a jak se on k tomuto koníčku dostal. Po zakončení dne jsme si všechny výrobky odnesli domů, abychom se mohli pochlubit svým rodinám a přátelům.

Druhý den jsme se opět sešli v 7:00 hodin, abychom vše stihli. Tento den jsme pracovali s ovocem a také se učili o novém náčiní a představovali si nové strojky. Ke konci dne jsme měli za úkol na své jablko za 40 minut vyřezat to, co jsme se za dva dny stihli naučit. Soutěžili jsme v pěti účastnících o 1., 2., a 3. místo. Následně jsme se šli se svými výrobky vyfotit a hlasovali, které jablko se nám nejvíce líbí. Bylo to těžké rozhodování, protože všichni měli krásné výrobky a výherci mohli být jen 3.

Po hlasování se rozhodlo…, já se umístila na krásném druhém místě.

Na konci dne jsme si vše opět mohli odnést domů, pomohli jsme panu Procházkovi vše uklidit, rozloučili jsme se a s radostí jsme odcházeli domů.

Tento kurz se mi opravdu moc líbil a myslím, že jsme si z kurzu odnesli mnoho zkušeností, zážitků a inspirace.

A. Kopecká, G1