Arrivederci Italia – stáž v Itálii 5. – 22.10. 2010

Filip ČervenýMezinárodní stáže

erb polička

V době od 5. října do 22 října současného školního roku měli žáci studující obor gastronomie jedinečnou možnost získat  nové praktické zkušenosti a poznatky z italské gastronomie. V této době totiž pobývalo 10 žáků včetně pedagogického dozoru přímo v italské škole Scuola REGIONALE di Ristoracione della Romagna ve městě Cesenatico v milánské oblasti.

Zkušenosti z hostitelské školy

Je to škola, která také připravuje kuchaře a cukráře, a proto dovednosti, zkušenosti a znalosti italské kuchyně „dostávali“ naši žáci přímo u zdroje. Nebyli ovšem pouhými pozorovateli, ale i přímými účastníky přípravy pokrmů studené i teplé kuchyně ve školní jídelně a také cukrářských výrobků ve školní cukrárně včetně konzumace.

Žáci plnili nejen úkoly praktického vyučování, ale pobyt přispěl k upevňování konverzace v anglickém jazyce a k socializaci žáků v novém prostředí.

Areál školy je situován několik desítek  metrů od  krásné pláže Středozemního moře, a tak po splnění povinností, díky skvělému počasí došlo i na koupání a opalování, které přispělo k získání tolik důležité energie, zvláště ke zdárnému studiu.

Poznávání Itálie

Pobyt měl i poznávací charakter. Proto místní autobusovou dopravou navštívila celá skupina město Cervia, vlakem  podnikla výlet do Raveny. Dále poznala město Santarcangelo di Romano i městský stát San Marino. Všechna místa zanechala ve skupině zážitky v podobě přímořské krajiny, historie i současného života.

Vedení italské školy připravilo pro pobyt výborné podmínky a personál byl velmi vstřícný. Došlo tedy i k navázání kamarádských vztahů.Jeden účastník bude mít nezapomenutelný zážitek z česko italské oslavy svých 18. narozenin, včetně dortu od italských cukrářů. Pro komunikaci s domovem byla možnost využití počítačů v učebně, kde celá skupina každý den  večer zatěžovala satelitní spojení.

Díky zapojení naší školy do těchto projektů, může být příprava žáků na povolání na vysoké úrovni.