Odborná škola z Poličky poslala své zástupce na prestižní odborné soutěže do Prahy. A neztratili se!
Tou nejnáročnější soutěží byla Gourmet Team Challenge 2013 a Cukrář České republiky 2013. Zde porota hodnotila dezerty a dorty, které byly připravené v rámci soutěže Gourmet Team Challenge 2013 a dále cukrářské výrobky přihlášené speciálně do této soutěže. „Zde se naší učitelce odborného výcviku Boženě Zahálkové podařilo vybojovat druhé místo, když se před ní umístil pouze cukrář pražského hotelu Intercontinental, tvrdý profesionál Lukáš Skála,“ uvedl Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku z poličské školy. Božena Zahálková připravovala mimo jiné dort s příchutí malin nebo manga, moderní sladké dezerty, ale také tradiční rebarborový koláč.
Rebarbora z Prahy
Poslední soutěží víkendu byl Gourmet Team Challenge 2013. „Této soutěže jsme se zúčastnili jako jediná škola. Mezi velmi tvrdou konkurencí profesionálních kuchařů jsme se ale nezalekli a nakonec skončili na třetím místě. Tím jsme naplnili i náš cíl, a to neskončit jako poslední,“ podotkl Lubor Havlík. Soutěž byla podle jeho slov velmi náročná po časové stránce, kdy příprava všech pokrmů, kterými se škola prezentovala, trvala čtyři dny. „Byla náročná i po stránce surovin, sehnat některé sezonní suroviny byl velký problém. Speciálně pro rebarboru jsme jeli do Prahy a samozřejmě nabídka potravin v našem regionu není bohužel zrovna příliš široká,“ řekl Lubor Havlík.
Díky všem!
Na soutěži se kromě cukrářů a kuchařů podílely i další obory. Švadlena musela v časové tísni nachystat ubrusy na stůl o rozměrech čtyři krát čtyři metry. Floristé Weinlichovi z Moravské Třebové připravovali květinovou výzdobu a pomohli i zapůjčením váz a dalšího materiálu. „Samozřejmě největší zásluhu měli členové týmu: cukrářka Božena Zahálková, Zuzana Konopásková, kuchaři Vladimír Andrlík, Martin Krejza a Milan Macháček, cukrář a vedoucí našeho týmu Lubomír Brázda. Všem blahopřejeme ke skvělému výsledku i k tomu, že našli odvahu se této soutěže zúčastnit,“ uzavřel Lubor Havlík.
Co také Polička vařila v Praze
Roláda z mladého králíka v tyrolském špeku, nastavovaná kaše
Galantýnka z bažantích prsíček se strouhanou pečenou červenou řepou
Zadělávané dršťky se slaninou a čerstvou majoránkou, poličský pagáček
Pečené kachní prsíčko, kedlubnové zelí, bramborový špalíček
Pečené filátko ze sivena s dýňovou polévkou s fenyklem
Bramborový sendvič s kozím sýrem a špenátem
Studené předkrmy
Pošírované filátko z duhového pstruha, krupeto, křenová pěna
Vepřová panenka s houbovou tarhoňou, pečené rajčátko s bazalkovou esencí
Zvěřinová paštika, malinové želé, tymiánová tyčinka
Teplá polévka
Slepičí kyselice s pikantní klobásou a zakysanou smetanou
Saláty
Paprikový salát s papayou
Citrusový salát s rukolou
Trhané listové saláty s fenyklem, estragonový vinegret
Vídeňský bramborový salát
Teplý dezert
Pošírovaná hruška v bezovém sirupu a víně, pečené sladké ořechy, domácí jahodový sorbet s čerstvou mátou
Dezerty
Pina colada panna cotta s ananasovým coulis
Čokoládový brownies s jogurtovým mouse a čerstvým ovocem
Zdroj: Svitavský deník