Láká mě práce v nějakém starém baru v New Yorku

Filip ČervenýNapsali o nás

erb polička

Polička – Více než dvacet barmanských soutěží má za sebou Tomáš Felkl. Zlato vozí z celostátních i regionálních klání. Jednou by chtěl pracovat v baru a nebo třeba v Hiltonu, kde už jednou byl.

Něco umět…

„Největší radost na soutěži jsem měl na konci roku 2009, když jsem s kolegou Honzou Trávníčkem na významné české soutěži vyhrál a Honza byl druhý,“ řekl Tomáš Felkl. Úspěchů má na svém kontě celou řadu. Mimo jiné byl nominován mezi patnáct nejlepších barmanů v České republice. Zúčastnil se soutěže v pražském hotelu Hilton a skončil na druhém místě. „V Hiltonu bych určitě dělat chtěl. Sešel jsem se s kolegyní, která tam dělala a říkala, že je to dobrá zkušenost. Asi je těžké se tam dostat, chce to kontakty a taky něco umět. Ale když člověk něco dokáže na soutěžích, tak si ho pak lidé z oboru všimnou ,“ míní mladý barman. A Tomáš Felkl, který bude ještě pokračovat ve studiu, má dobře našlápnuto. Na konferenci u příležitosti předávání cen České barmanské asociace převzal dvě cenná první místa.

K soutěžím ho přivedla mistrová Marie Škaroupková, která si všimla u studenta jeho talentu. Doporučila mu, aby si udělal barmanský kurz. „Měl jsem zájem a dneska už jezdím na soutěže pravidelně. Někdy jsem ale línější a nechce se mi, ale pak jedu a nakonec mám velkou radost, že se to podařilo. Dává mi to hodně zkušeností, poznávám nové lidi, prostředí a také často cestujeme,“ říká Tomáš Felkl.

Koktejly

Na soutěže se dříve připravoval intenzivněji, nyní je už ostřílený a příprava mu nezabere tolik času. „Teď tak měsíc před soutěží sestavíme koktejly, odešleme přihlášky a pak trénuji techniku, protože míchání nápojů je hodně o zručnosti,“ uvedl student. Svůj vlastní koktejl ještě nemá, ale oblíbený ano. „Je to Andělský polibek. Je to koktejl z Bacardi, Martini, malinového likéru se smetanou a kokosovým sirupem a s kokosovou krustou. Dámské pití,“ prozrazuje barman Tomáš.

Věří, že mu úspěchy ze soutěží jednou pomohou při hledání zaměstnání. „Budu ale ještě pokračovat ve studiu, chci si dodělat maturitu a pak bych rád pracoval v nějakém baru ve větším městě,“ dodává student. Zatím je pro něho blíž nějaká praxe. Uvažuje proto o cestě za zkušenostmi, láká ho Kuba i další vzdálené země. „Uměl bych si představit praxi taky v Americe. V New Yorku jsou staré známé bary, to bych si chtěl zkusit,“ dodává Tomáš Felkl.

Zdroj: Svitavský deník