Studenti dnes vezou do Paříže šedesát kilo ryb a jiné lahůdky

Filip ČervenýNapsali o nás

erb polička

Studenti odborné školy právě v úterý odjíždějí do Paříže. Na velvyslanectví budou připravovat recepci při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa. Připravují občerstvení pro sedm set hostů.

Kuchaři – číšníci a cukrářka se dnes vydávají na cestu do Francie. O „výlet” byl mimořádný zájem. „Vybrali jsme takové studenty, kteří mají zkušenosti a o kterých víme, že jsou šikovní,” řekl vedoucí odborného výcviku Lubor Havlík. Na to, aby mohli se svým uměním v Paříži zazářit, měli v pondělí plné ruce práce. Suroviny museli na cestu připravit a zabalit. Slavnostní tabule se bude skládat především z pochoutek připravených z ryb.

„Je to na přání hejtmana Pardubického kraje, protože to je kraj i rybníkářský. Připravujeme poměrně velké množství ryb,” uvedl Lubor Havlík. Všech šedesát kilo sivenů, kaprů, pstruhů a candátů museli studenti předem naporcovat a naložit do marinády. Hosté si pochutnají například na jemných škvarcích z kapra nebo pečených filetech z candáta. Další delikatesou budou zajisté také kachní prsa ve švestkové omáčce nebo masové rolády s různými náplněmi.

Na recepci se budou podávat i dezerty. Nebudou chybět pralinkové a punčové řezy, ani tradiční české buchty.

Tabuli na velvyslanectví bude zdobit také znak školy, který studenti vyrobili z čokolády.

Co si slibujete od cesty do Francie?

Lubor Havlík,
vedoucí odborného výcviku

Věřím tomu, že Francie nám přinese nové zkušenosti. Máme především velký pocit zodpovědnosti a strach z toho, aby všechno dobře dopadlo. Je to pro nás nejen nový prostor, ale i určitá výzva. Chceme ji naplnit se ctí. Máme s podobnými akcemi zkušenosti. Věnujeme se tomu už sedm let. Snažíme se být ke všem našim zákazníkům vstřícní.

Martin Krejza, 19 let
kuchař – číšník

Očekávám, že si dovezu nějaké nové zkušenosti. Předpokládám, že když budu pracovat s lidmi v zahraničí, že se něčemu přiučím. Když jsem tuto nabídku dostal, tak jsem ji přijal. Bral jsem to jako velkou šanci. Doufám, že Francie bude pro mne přínosem. Obsluhoval jsem také na Pražském hradě i na rautech v Pardubicích.

Zdroj: Svitavský deník