Gastro Hradec
7. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a zároveň 17. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí.
Hradec Králové – Cukráři jsou rok od roku šikovnější, u návštěvníku však sklidily úspěch i další pochoutky a hlavně vyřezávání ovoce a zeleniny na čas.
Dvě stě let staré pokrmy, ale hlavně moderní jídla a dobroty všeho druhu obdivovali včera návštěvníci královéhradeckého kongresového centra Aldis.
Uskutečnil se zde již sedmý ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a zároveň již sedmnáctý ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí Gastro Hradec.
O titul Mistr republiky kuchař a cukrář se utkalo téměř 150 soutěžících z celé republiky. „Letošník ročník se lišil tím, že je startovním můstkem pro olympiádu, která bude v září v Německu,“ uvedla Helena Urbanová z organizačního týmu Gastro Hradec.
Mistrem republiky v kategorii kuchař senior se stal Radek David z pražské restaurace La Veranda, který již zlatou medaili v roce 2003 získal. Mistrem republiky v kategorii cukrář senior se stala Jitka Koukalová ze SOŠ a SOU Polička.
Návštěvníci obdivovali také uměleckou soutěž ve vyřezávání ovoce a zeleniny, kdy soutěžící v časovém limitu vytvářeli kompozice přímo před zraky zájemců.
„Letos se objevila velká síla mladých cukrářů a lidí, kteří dělají uměleckou řezbařinu. Také přijelo více těch, kteří dělají sochy z čokolády a dalších hmot,“ popsal nynější ročník František Croitor z organizačního týmu.
Zdroj: Svitavský deník