Cukrářské umění

Michal KozelNástěnka

Olomouc 16. 10. 2021 – Moravský šampionát nechal poměřit síly v cukrářském řemesle. SOŠ a SOU Polička neváhala vyslat své favoritky. Nezklamaly. Jejich chutné a oku lahodící cukrářské skvosty si získaly porotu.

          Asociace kuchařů a cukrářů uspořádala v letošním roce první soutěž, tedy první, která proběhla za účasti našich žáků. Pro dvě žákyně byl zvolen sobotní termín 16. 10. Možnost soutěžit dostali účastníci celkem ve dvou kategoriích rozlišených věkovou hranicí, ještě juniorem je zde soutěžící, který nepřesáhl hranici 18letých. Tématem šampionátu byla Pohádka Ondřeje Sekory.

Pohádková tematika naprosto vyhovovala dovedným rukám Nikoly Tiché (3. ročník). Podařilo se jim vytvořit dort, jenž oslnil hodnotitele natolik, že vynesl Nikole 2. místo. Ale ani její spolužačka Tereza Kučerová neodjela ze soutěžního klání zcela bez povšimnutí porotců. V disciplíně Svatební dort obsadila 7. příčku. Obě žákyně se připravují v rámci školní praxe pod vedením paní učitelky odborného výcviku Boženy Zahálkové. Pro nezasvěcené je nutno dodat, že soutěžní výrobek má 1,5 kg a předchází mu i drobnější vyhotovení v podobě „ochutnávkového dortu či zákusku“ o váze 0,5 kg.  Odborná porota pak navíc hodnotí techniku, kterou cukráři uplatňují (např. kreslení či modelování), využití daných ingrediencí, kreativitu a samozřejmě vizuální stránku uměleckého skvostu. U svatebního dortu se očekává alespoň dvoupatrové provedení.

„Obor Cukrář se na naší škole těší oblibě. Pravidelně se otevírají dva ročníky a pravidelně se objevují žáci, kteří svoji šikovnost, fantazii a trpělivost dokáží efektivně uplatnit v tomto křehkém odvětví. Výuku podstupují týden ve škole při „teorii“, týden „na praxi“, která je nedaleko hlavní školní budovy. V náležitě zařízených podmínkách se svému vybranému oboru věnují tři roky. „Učňovská léta“ tak završují závěrečnými zkouškami. Za dobu školní docházky se zvládnou naučit vše potřebné, vše, čeho si současná cukrařina žádá,“ nechávají se slyšet pedagogové při dnech otevřených dveří.

Zbývá dodat šíři sortimentu, která zahrnuje zákusky, pralinky, svatební dorty, koláče a nejrůznější „laskominy“ dle nejaktuálnějších trendů. Aby své cukrářské skvosty naši žáci zúročili a lidé poznali chutné, kvalitní a typické „miniaturní zákusky ze Zouváku“, byla před lety zřízena „školní cukrárna“, jež se mezi místními obyvateli stala opravdovým hitem. Sortiment cukrárny se lidé naučili hojně objednávat i přes e-shop, a tak si s potřebným předstihem zajistí to nejlepší „sladké“ na svou oslavu.

Třeba se mezi vámi objednanými zákusky objeví právě ty, které vytvořily naše úspěšné soutěžící.

 

Jitka Boháčová, SOŠ a SOU Polička