Den otevřených dveří

Michal KozelNástěnka

 SOŠ a SOU Polička 20. 1. 2022 – Lednové dny patří ve škole vždycky k těm hektičtějším. Ani na letošek nepřipadá výjimka, uzavírání klasifikace je v plném proudu, atmosféra z čerstvě absolvovaného kurzu Someliér ještě doznívá a v pořadí již třetí den otevřených dveří hlásá příchod nových zájemců o studium. SOŠ a SOU Polička vyměnila vánoční klid za „pravé lednové tempo“.

      Od listopadu do února se pravidelně jednou měsíčně promění školní vestibul za přijímací halu s recepcí, jíž vévodí studenti třetího ročníku Hotelnictví a cestovní ruch, nyní byli obohaceni o náslechovou vizitu studijně mladších kolegů, kteří v únoru převezmou recepční štafetu. Úderem 9. hodiny měli budoucí absolventi základní školy možnost dozvědět se více o škole, která se jim od září stane hojně navštěvovanou institucí, budou zde pokračovat ve studijních návycích a po malých krůčcích zdolávat předepsanou učební látku tak, aby mohli posléze vykonávat povolání svých snů. Pokud se v představách o své budoucnosti pohybují v rovině zájmu o gastronomii, hotelový provoz či cestování, pak je pro ně SOŠ a SOU Polička správnou volbou a den otevřených dveří jim předá vše potřebné pro rozhodnutí podat přihlášku na střední školu nebo střední odborné učiliště.

Den otevřených dveří začíná i končí na recepci. Po vstupu do školy je recepce prvním místem, na němž dostávají zájemci o studium klíčové informace o jednotlivých oborech, posléze se uchazeči společně s učitelem vydávají na poznávací cestu spletitým labyrintem. Přes prostor školní budovy pokračují na domov mládeže a úseky gastronomie zaměřené na praxi. První praktickou ukázku sledují v učebně fiktivních firem, s níž se v reálném školním prostředí setkávají všichni studenti maturitních oborů (Hotelnictví a cestovní ruch, Gastronomie). Dalším prostorem určeným zejména maturantům je pak Gastronomické studio, kde jsou pro žáky a studenty realizovány kurzy Carving, Barman, Barista, Teatender a Someliér. Budova „Gastro“ má v sobě zakomponovány i místnosti pro specializaci Řezník-uzenář a prodejny s řeznickým a cukrářským sortimentem. Nejvzdálenější (ale i tak poměrně blízký úsek praxe) je provozovna pro odvětví Cukrář. Ve školní jídelně jsou soustředěny všechny praktické ukázky jednotlivých oborů, navíc je tu i tematická dekorace, pro leden ve znamení svatebního veselí.

Na den otevřených dveří přicházejí zájemci, kteří už mají většinou jasno, nebo si chtějí „zažít“ atmosféru své budoucí školy, vyzkoušet si vše potřebné a zeptat se na dotazy, které nenajdou na webových stránkách školy, Instagramu či Facebooku. A právě k těmto účelům jsou dny otevřených dveří chystány, aby daly možnost seznámit se „naživo“, zkonzultovat vše potřebné a napomohly rozhodnutí o výběru budoucí profese.

J.

Boháčová, SOŠ a SOU Polička