Nová energie je na SOŠ a SOU Polička bezesporu znát. Téměř s prvními jarními paprsky se navázalo na tradici stáží konaných v italském Cesenaticu, kam se pravidelně v rámci vzdělávací praxe dostávají studenti a žáci specializace Gastronomie či oboru Kuchař-číšník. V průběhu tří týdnů mají možnost seznámit se s italskou kuchyní po stránce teoretické, ale samozřejmě i praktické.
Pozadu nicméně nezůstalo ani oblíbené francouzské městečko Pithiviers. Sem na 14denní výměnný pobyt zamířily gastronomické kroky studentů třídy G3, podobně jako jejich vrstevníci v Itálii i oni rádi podléhají tajům cizokrajné kuchyně. Například francouzské sladké snídaně či tříchodové menu (předkrm, hlavní chod a dezert) je nepřestávají překvapovat. V obou případech však naši studenti neváhají získat při této jedinečné zkušenosti co nejvíce i v oblasti komunikačních dovedností.
Francie začíná být na SOŠ a SOU Polička poněkud v kurzu. Sotva usedli do svých domovských lavic poličští stážisté, už jejich spolužáci balili kufry a směle se vydali do Paříže vstříc cestovatelskému dobrodružství. Pamětihodnosti, které bedlivě střeží Louvre, nezapomenutelná atmosféra Montmartru, „Eiffelovka“ na vlastní oči, to vše si nenechali uniknout žáci napříč prvním až třetím ročníkem oborů Hotelnictví a cestovní ruch. Exkurzi podnikli ve dnech 15.-19. dubna.
A ten, kdo zrovna nebyl účastníkem zájezdu, se nejspíš připravoval na gastronomickou soutěž, pokud již rovnou nesoutěžil. Šancí bylo požehnaně. Nutno dodat, že téměř všechny byly proměněny ve vavříny medailových pozic. Krásnou stříbrnou příčku si vybojovala svým baristickým šarmem Terézie Havlíková, a to v celorepublikové soutěži konané v reprezentativním prostoru poličského Tylova domu, její profesní kolega Štěpán Střítezský se dostal na čtvrté místo.
O týden později podnikli úspěšnou kuchařskou misi reprezentanti 3. ročníku. Vydali se pokořit Moravu. Ve Slavkově se bravurně zhostili gastronomické výzvy v podobě tématu Punkevní siven americký. Jeho zpracování bylo předmětem soutěže Austerlitz Gastroform Cup 2023. Pavel Galaš a jeho kulinářský parťák Štěpán Střítezský se nezalekli celkového počtu 14 týmů a s přehledem a gastronomickou jistotou si odnesli stříbro.
Výše uvedení studenti se v gastronomii zdokonalují pod odborným vedením Mistra kuchařského oboru pana Šmerdy. Baristické umění na SOŠ a SOU Polička zaštiťuje a skvěle vede Mgr. Alena Stoklásková. Gastronomické soutěžní duo trénovalo pod bedlivým zrakem Bc. Petra Lněničky.
„SOŠ a SOU Polička znovu dokazuje, že patří k nejoceňovanějším stálicím na poli škol gastronomie,“ spokojeně glosuje vlnu úspěchů Mgr. Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku.
J.Boháčová, SOŠ a SOU Polička