Otevřený den v barvě „starorůžové“

Michal KozelNástěnka

SOŠ a SOU Polička 14. 12. 2022 – Dny otevřených dveří jsou pro zájemce o budoucí studium často prvním opravdovým setkáním s prostorem, v němž stráví podstatnou část svého studijního života. A první dojem je často rozhodující.

 Možná právě z toho důvodu budoucí studenti a jejich rodiče rádi zavítají na průzkumnou cestu školním labyrintem. Zde je čeká seznámení s teoretickou i praktickou náplní studia Gastronomie ve službách nebo Hotelnictví a cestovní ruch. Spektrum učňovských oborů pro změnu nabízí specializaci Kuchař-číšník, Řezník-uzenář a Cukrář. Záleží na samotných zájemcích, čemu se hodlají věnovat. Mají-li vizi „více praxe, méně studia“, volí učňovské obory, v opačném případě podávají přihlášku na maturitní zaměření.

Prosincový den otevřených dveří začal v 9.00, recepce obsluhovaná třetím ročníkem a vybranými maturanty hotelnictví se svého úkolu vítat příchozí zhostila na jedničku. Budoucí recepční si tak procvičují organizační a komunikativní dovednosti, které zúročí ve své budoucí profesi. Zároveň se na recepci zaškolují i nováčci v oboru. Učí se vzájemné toleranci, spolupráci a předávání zkušeností.

Cesta návštěvníků pokračuje již za doprovodu pedagoga, procházejí domovem mládeže, kde více pronikají do systému ubytování a řádu, mají možnost nahlédnout do praktického pracoviště kuchařů, do učebny gastro (cvičná restaurace včetně barového pultu a baristického inventáře), poté vedou kroky do zázemí řezníků a cukrářů, putování je zakončeno ve školní jídelně-restauraci. Ta se na dny otevřených dveří proměňuje v tematický gastronomický koutek – prosincové heslo se neslo ve znamení Vánoc. Autorkou kouzelných vánočních variací s převahou nepřehlédnutelné starorůžové je úspěšná pedagožka odborného výcviku Mgr. Petra Reslerová.

Kromě úchvatných dekorací sledovali uchazeči o studium ukázku kurzů carving, barman, barista a teatender, kurzy jsou pevnou součástí studia a také oblíbenou studentskou aktivitou, kterou směle a úspěšně využívají v soutěžích.

Pokud chcete i Vy zavítat do nejoceňovanější školy gastronomických služeb, máte možnost přijít na SOŠ a SOU Polička v otevřené dny, které se budou konat v lednu a v únoru (viz webové stránky SOŠ a SOU Polička). Třeba právě den otevřených dveří sehraje tu nejvýznamnější část v rozhodování „Kam po základní škole“.

J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička