Každoročně konané Slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové nezklamaly návštěvníky ani letos. Tentokrát se nechali gurmáni opájet gastronomickou nabídkou tematiky zvěřinových hodů. Nechyběla školička nejmenších, stanoviště drinků či soutěž O nejlepší bábovku.
Týden v duchu gastronomie – tak by se daly nazvat litomyšlské dny od 13. do 19. 5., kdy se tamější restaurace předhánějí o prvenství v originalitě a chuti menu inspirovaného M. D. Rettigovou. V závěru týdne pak dostávají šanci ukázat svůj um také kulinářské školy z blízkého okolí. SOŠ a SOU Polička všemu samozřejmě udává ten správný kulinářský rytmus a vybízí k nahlédnutí pod pokličku dovedností vyučovaných na škole gastronomického rázu. Její studenti se zde rádi podělí o zkušenosti i pedagogický takt s nejmladší generací, kterou trpělivě učí zhotovovat drobné kulinářské pochutiny nebo rozvíjí tvořivost v oblasti dětského vnímání světa chutí a vůní. Zástupci z řad „dospěláků“ se pro změnu nechávají s oblibou zlákat nabídkou barmanského koutku, který nesmí chybět snad na žádném ročníku „gastronomické slávy“.
V průběhu víkendových dnů návštěvníci rádi zhlédli pódiové gastronomické soutěže absolvované kuchaři-juniory, nescházelo ani tolik oblíbené vystoupení herečky a moderátorky Markéty Hrubešové, doplněné o spolupráci s rodící se mediální hvězdou menších i větších gastroshaw Vojtěchem Petrželou (absolvent SOŠ a SOU Polička). Byly zde představeny tradiční i moderní techniky gastronomie prodchnuté tématem zvěřina. Milovníci sladkého si ale také přišli na své a mnozí z nich se aktivně zapojili do věhlasné přehlídky O nejlepší bábovku.
„Největší naší „akcí“ je profesionální zhotovení a následný servis pravého českého nedělního oběda. Husí stehna s knedlíky a dvěma druhy zelí jsou již litomyšlskou tradicí, bez níž by „Slavnosti“ zkrátka nebyly tak nějak úplné,“ komentuje náročnou přípravu 600 porcí svátečního menu Mgr. Lubor Havlík, vedoucí učitel odborného výcviku SOŠ a SOU Polička.