Cukrář
Jsi na sladké. Vždycky ses motal/a v kuchyni, zejména když se peklo. Od malička jsi byl/a kreativní, máš fantazii a přátelé i rodina tě přesvědčují, že máš uměleckou duši. Někdy jim odporuješ, ale uvnitř víš, že mají pravdu. A proto hledáš obor, do kterého bys mohl/a vložit něco ze sebe a díky kterému budeš moci rozdávat úsměvy malým i dospělým. Jestli právě kýveš hlavou, už dál nehledej. Jsi srdcem cukrář. Tak proč si nevybrat školu, která vychovává oceňované profesionály?
Tento atraktivní učební obor je určen pro dívky, ale i chlapce, kteří mají vztah k pečení a vaření. Vhodný je i výtvarný talent (kreslení, modelování) spolu s fantazií a estetickým cítěním. Teoretická výuka se střídá s praktickou v týdenních cyklech. Převahu tvoří odborné předměty (cukrářská výroba, suroviny,…), vyučují se ale i všeobecně vzdělávací předměty (český jazyk, cizí jazyk, občanská nauka a tělesná výchova).
Odborný výcvik je zajišťován ve školních provozovnách, kde máme k dispozici vlastní cukrárnu a také školní prodejnu. Spolupracujeme se Společenstvem cukrářů. Žáci mají možnost získat „Osvědčení Hospodářské komory ČR“. Nejlepší učni mají možnost reprezentovat školu na různých mezinárodních soutěží jako např. Gastro Junior, nebo Ukaž co umíš Velké Meziříčí. O výborných výsledcích svědčí kromě pohárů i velký zájem zákazníků o výrobky, které prodává cukrárna v areálu školy.
Absolventi najdou uplatnění jak ve specializovaných cukrářských výrobních provozovnách, cukrárnách, pekárnách, tak i na pracovištích hotelového typu, nebo se mohou ucházet o přijetí do studijního oboru středních odborných učilišť pro absolventy tříletých učebních oborů navazujícího na předcházející přípravu.
KÓD OBORU
29-54-H/01
ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Cukrář
Cukrář od 1. 9. 2022
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče.
POČET TŘÍD OTEVÍRANÝCH V 2022/2023
2 třídy (60 žáků)
ŠKOLNÉ
Ne
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Proč si vybrat Cukráře?
Bude z tebe cukrářský mistr
Ovládneš přípravu cukrářského těsta, náplně a hmoty, ozdob z karamelu a modelovací hmoty, sladkých dezertů na tabule ke slavnostním příležitostem, ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků.
Postaráš se o suroviny
Zvládneš příjem surovin a jejich hodnocení z hlediska kvalitativního a kvantitativního a zajištění jejich správného uskladnění.
Ovládneš své pracoviště
Ovládneš funkce jednotlivých strojů technologického zařízení cukrářské výroby, vykonávání běžné údržby a čištění strojů a zařízení, sanitaci pracoviště.
Kreativitě se meze nekladou
Budeš schopen/a samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků, případně nové výrobky včetně celé výrobní dokumentace.
Zmrzliny i moučníky
Budeš umět připravovat všechny druhy zmrzlin a máš základní poznatky o jednotlivých druzích restauračních moučníků a dokáže je rámcově připravit.

3 důvody, proč studovat Cukráře
Praxe je pro nás na prvním místě
Máme vlastní cukrárnu i prodejnu
Jsme jednou z nejoceňovanějších škol v ČR

Co všechno budeš umět?
Spolupracujeme s těmi nejlepšími
Co o nás říkají studenti?
