
Pekař
K pečení máš jednoduše vztah. Vždycky ses motal/a v kuchyni, ale trouba tě zajímala nejvíce. Miluješ vůni čerstvého pečiva a jeho zlatavou barvu. Rozhodně nemáš obě ruce levé a už nejednou ti kamarádi nebo příbuzní řekli, že máš umělecké sklony. Vážíš si poctivého řemesla a chceš se naučit něco pořádného rukama. Pak už dál nehledej – jsi jasný materiál pro pekaře.
Tento atraktivní učební obor je určen pro dívky, ale i chlapce. Nosným předmětem charakteristickým a specifickým pro tento vzdělávací program je technologie, zabývající se výrobou chleba a pekařských výrobků, vyučují se i všeobecně vzdělávací předměty (český jazyk, cizí jazyk, občanská nauka a tělesná výchova).
Výuka je organizována formou čtrnáctidenních cyklů, ve kterých se střídá týden teoretického vyučování s týdnem praktického vyučování. Praktické vyučování probíhá na smluvně zajištěných pracovištích – v pekárenských provozech, případně v obchodních zařízeních spojených s prodejem a distribucí chleba a pekařských výrobků.
Absolvent najde uplatnění v potravinářském sektoru, zejména v pekárenském průmyslu, ale i při výrobě cukrářských výrobků a v obchodních zařízeních. Žáci mohou dále pokračovat na dvouletém nástavbovém studiu s maturitou.
KÓD OBORU
29-53-H/01
ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Pekař
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče.
POČET TŘÍD OTEVÍRANÝCH V 2020/2021
1 třída (15 studentů)
ŠKOLNÉ
Ne
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Proč si vybrat Pekaře?
Odborník na suroviny
Znáš chemické složení a vlastnosti surovin a pomocných látek používaných v pekárenském průmyslu.
Postaráš se o kvalitu
Umíš posoudit kvalitu základních surovin, pomocných látek a přísad pro pekárenskou výrobu, ovládá zásady jejich správného skladování.
Ovládni pekárnu
Ovládneš obsluhu strojů a strojního zařízení v celém pekařském provozu včetně balení a etiketace pekařských výrobků.
Kreativitě se meze nekladou
Prokazuješ manuální zručnost při ručním způsobu výroby, uplatňuje estetické hledisko při tvarování a zdobení pekařských výrobků.
Laboratorní techniky
Zvládneš základní laboratorní techniky používané v hodnocení masa a masných výrobků.
Účty a daně
Vyhotovíš účetní doklady nutné pro účetní či daňovou evidenci.

3 důvody, proč studovat Pekaře
Praxe je pro nás na prvním místě
Máme vlastní cukrárnu i prodejnu
Jsme nejoceňovanější gastronomickou školou

Co všechno budeš umět?





