4Crème brûlée – zákusek pocházející z Francie, se v cukrářské výrobě vyskytuje jen velmi ojediněle. Je pro něj typická krusta z karamelu, kterou cukrář vytváří pomocí falmbovací pistole. První zmínka je v Massialotově knize receptů z roku 1691. Francouzský název výrobku byl později převzat do angličtiny jako Creme Brulee.
Přípravu zvládnete i doma. Bude ale potřeba pistole.
Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá. Crème brûlée je dezert skládající se z pudingu a karamelové krusty na povrchu. Ta je tvořena rozžhavením třtinového cukru flambovací pistolí. Nejčastěji bývá dochucen vanilkou, ale může být ochucen i např. čokoládou, likéry nebo různými druhy ovoce. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
Karamelové krusty docílíte s trochou třtinového cukru a flambovací pistole. Bývá k dostání v prodejnách domácích potřeb a dá se pořídit okolo 500 Kč. Bez té se neobejdete – kromě karamelu je ideální i na úpravu zeleniny, ovoce, nebo masa.
Co budeme potřebovat k přípravě 6 porcí
- 5x Žloutek
- 3 dcl mléko
- 1x vanilkový lusk
- 600 ml smetana ke šlehání
- sůl
- cukr moučka – dle chuti
A jde se na to
- Cukr moučku rozdělíme na dvě poloviny.
- Jednu polovinu cukru rozpustíme v hrnci na karamel.
- Do hotového karamelu pomalu přiléváme mléko a stále mícháme.
- V hrnci svaříme smetanu, sůl, dřeň vyjmutou z vanilkového lusku a vanilkový lusk
- Takto svařenou hmotu přidáme ke karamelovému mléku.
- Druhou polovinu moučkového cukru se žloutky utřeme do pěny a zalijeme směsí horkého mléka. Směs musíme přesít, aby ze směsi zmizela zrníčka z vanilky
- Horkou směs nalijeme do žáruvzdorných keramických misek.
- Pečeme 18 minut na 120°C.
- Po upečení vrch dezertu posypeme třtinovým cukrem a flambovací pistolí vytvoříme karamelovou krustu, která vznikne rozžhavením cukru na karamel.Flambování přichází na řadu jen pár minut před samotným podáváním, jinak by se vám krusta rozmočila, a vytoužené poklepávání lžičkou a křupnutí by se nekonalo.
- Ozdobíme čerstvým ovocem a vanilkovým luskem a můžeme servírovat.