Crème brûlée – netradiční zákusek z Francie

Lenka ŠtěpánkováRecepty a tipy

4Crème brûlée  – zákusek pocházející z Francie, se v cukrářské výrobě vyskytuje jen velmi ojediněle. Je pro něj typická krusta z karamelu, kterou cukrář vytváří pomocí falmbovací pistole. První zmínka je v Massialotově knize receptů z roku 1691. Francouzský název výrobku byl později převzat do angličtiny jako Creme Brulee.

Přípravu zvládnete i doma. Bude ale potřeba pistole.

Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá. Crème brûlée je dezert skládající se z pudingu a karamelové krusty na povrchu. Ta je tvořena rozžhavením třtinového cukru flambovací pistolí. Nejčastěji bývá dochucen vanilkou, ale může být ochucen i např. čokoládou, likéry nebo různými druhy ovoce. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.

Karamelové krusty docílíte s trochou třtinového cukru a flambovací pistole. Bývá k dostání v prodejnách domácích potřeb a dá se pořídit okolo 500 Kč. Bez té se neobejdete – kromě karamelu je ideální i na úpravu zeleniny, ovoce, nebo masa.

Co budeme potřebovat k přípravě 6 porcí

  • 5x Žloutek
  • 3 dcl mléko
  • 1x vanilkový lusk
  • 600 ml smetana ke šlehání
  • sůl
  • cukr moučka – dle chuti

A jde se na to

  • Cukr moučku rozdělíme na dvě poloviny.
  • Jednu polovinu cukru rozpustíme v hrnci  na karamel.
  • Do hotového karamelu  pomalu přiléváme mléko a stále mícháme.
  • V hrnci svaříme smetanu, sůl, dřeň vyjmutou z vanilkového lusku a vanilkový lusk
  • Takto svařenou hmotu přidáme ke karamelovému mléku.
  • Druhou polovinu moučkového cukru se žloutky utřeme do pěny a zalijeme směsí horkého mléka. Směs musíme přesít, aby ze směsi zmizela zrníčka z vanilky
  • Horkou směs nalijeme do žáruvzdorných keramických misek.
  • Pečeme 18 minut na 120°C.
  • Po upečení vrch dezertu posypeme třtinovým cukrem a flambovací pistolí vytvoříme karamelovou krustu, která vznikne rozžhavením cukru na karamel.Flambování přichází na řadu jen pár minut před samotným podáváním, jinak by se vám krusta rozmočila, a vytoužené poklepávání lžičkou a křupnutí by se nekonalo.
  • Ozdobíme čerstvým ovocem a vanilkovým luskem a můžeme servírovat.