Plněný kynutý knedlík z naši školy, trhané husí stehno, pyré z bílého a červeného zelí s husí šťávou, cibulová drobenka

Michal KozelRecepty a tipy

Recept na 4 porce:

  • dvě husí stehna osolíme
  • okmínujeme
  • necháme v lednici odležet klidně i jeden den
  • stehna podlijeme trochou vody
  • pečeme na 100 stupňů klidně 5 hodin
  • občas podléváme výpekem
  • stehna musí být rozpečená
  • z výpeku si připravíme dobrou šťávu.

Kynuté knedlíky těsto:

Mouka hrubá 500 g ,droždí 30g, 1 vejce , 3,5 dl vlažného mléka, sůl ,trochu cukru do kvásku.

  • mouku dáme do vhodné nádoby
  • připravíme kvásek
  • přidáme do mouky
  • vše dobře promícháme
  • necháme vykynout
  • těsto rozdělíme na díly
  • vytvoříme placičky
  • naplníme trhaným husím masem
  • připravíme knedlíky
  • necháme nakynout
  • vaříme ve vodě nebo v páře
  • uvařené propícháme vidličkou.

Pyré z bílého zelí:

Zelí bílé sterilované 600g, cibule  1 ks, sádlo 50g, med 50g, cukr a sůl na dochucení, polohrubá mouka na zahuštění.

  • cibuli nakrájíme najemno
  • orestujeme  na sádle
  • přidáme med
  • scezené zelí a dusíme do měkka
  • zaprášíme polohrubou moukou
  • dochutíme
  • rozmixujeme na jemné pyré

Pyré z červeného zelí:

Červené zelí sterilované 600g, cibule l ks, sádlo 50g, červené víno,100 ml, skořice mletá na dochucení, cukr, sůl, mouka polohrubá na zahuštění.

  • cibuli nakrájíme najemno
  • orestujeme na sádle
  • přidáme scezené červené zelí
  • červené víno
  • mletou skořici
  • dusíme do měkka
  • dochutíme soli
  • cukrem
  • rozmixujeme na jemné pyré

Cibulová drobenka:

Cibule  2 ks, sádlo 100g, hrubá strouhánka – 100g.

  • cibuli orestujeme do zlatova
  • přidáme strouhánku
  • vše promícháme
  • dle chuti dosolíme

Kmínová strouhánka:

Sádlo 100g, kmín drcený, strouhánka 80g

  • na sádle opražíme kmín
  • přidáme jemnou strouhánku
  • vše promícháme
  • dle chuti dosolíme

Bramborové knedlíky – závin:

Vařené brambor500g, mouka hrubá 200g, 2 vejce, sůl.

  • uvařené brambory nastrouháme
  • přidáme mouku
  • vejce
  • sůl
  • připravíme bramborové těsto
  • bramborové těsto plníme trhaným husím masem
  • tvoříme knedlíky
  • uvaříme ve vodě nebo na páře

Nebo si můžeme připravit plněnou bramborový závin  plněný  trhaným husím masem.

Na servírování můžeme použít pyré ze zelí, nebo klasické bílé a červené zelí.

Náš typ :

Knedlíky posypeme na ozdobu cibulovou drobenkou  nebo kmínovou strouhankou. Dále smaženou cibulkou. Samozřejmě dodá pokrmu ojedinělou chuť.

Nesmíme také zapomenout na podlití knedlíků dobrým výpekem

Tento recept pro Vás vytvořil pan Václav Šmerda