Pečené husí stehna, červené višňové zelí, bíle hruškové zelí, zámecký knedlík bramborové špalíčky, lokše, smažená cibulka.
Recept na 4 porce.
Husí stehna očistíme, osolíme, okmínujeme, necháme v lednici odležet l den. Stehna podlijeme trochou vody, pečeme na 100 stupňů 2 až 3 hodiny, přeléváme výpekem, dopékáme na 200 stupňů do zlatova, stehna musí být měkká. Necháme odpočinout asi hodinu.
Červené višňové zelí:
Červené zeli sterilované 1 sklenice, červená cibule ks, dobrý višňový džem 200g, olej 50 g, polohrubá mouka na zahuštění, sůl, cukr, červené víno 1 dl.
- oloupanou červenou cibuli nakrájíme najemno
- orestujeme na oleji do sklovata
- přidáme zcezené zelí
- podlijeme červeným vínem
- přidáme višňový džem
- dusíme do měkka
- zelí zaprášíme trochou polohrubé mouky
- dle chuti dochutíme cukrem a solí
- dle chutí můžeme přidat trochu mleté skořice
- takto připravené zelí by mělo být hustější.
Bíle hruškové zelí:
Zelí bíle sterilované 1 ks, cibule bílá 1 ks, olej 50 g, hrušky 2 ks, hruškový džus 1,5 dl, cukr, sůl na dochucení, polohrubá mouka dle potřeby .
- cibuli nakrájíme najemno,
- orestujeme do sklovata
- přidáme zcezené bílé zelí
- hrušky oloupeme
- nastrouháme najemno
- přidáme do do zelí
- podlijeme hruškovým džusem
- dusíme do měkka
- dle potřeby podlijeme džusem
- měkké zelí zaprášíme dle potřeby polohrubou moukou
- dochutíme cukrem a soli
Bramborové špalíčky:
Vařené brambory 500g, hrubá mouka 200g, 2 vejce, sůl.
- uvařený brambor nastrouháme najemno
- přidáme mouku
- vejce
- sůl
- připravíme těsto
- z těsta vytvarujeme špalíčky
- které uvaříme ve vodě nebo na páře cca 15 minut
Lokše:
Vařené brambory 500g, hladká mouka 180 g, lžička soli.
- oloupané brambory nastrouháme najemno,
- přidáme sůl
- mouku
- vypracujeme těsto
- tvarujeme kuličky, které vyválíme na tenké placky o velikosti pánve.
Opékáme na suché pánvi z obou stran. Dobře upečené placky poznáme podle tvořících se tmavých skvrn. Placky potřeme trochou sádla z upečených hus.
Zámecké knedlíky:
Rohlíky 6 ks, 80 g krupičky, 4 vejce, smetana 33% 100g, jablka zelená 2 ks, 80 g másla, sůl, čerstvý rozmarýn.
- rohlíky nakrájíme na kostičky
- necháme v troubě zaschnout
- žloutky, utřeme se solí, vmícháme smetanu a krupičku
- směs přidáme do žemlí
- jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky
- orestujeme na másle, přidáme nasekaný čerstvý rozmarýn ,přidáme do těsta
- přidáme ušlehaný sníh z bílků, lehce propracujeme, necháme krátce odležet
- z těsta tvarujeme menší kuličky, které vaříme cca 15 minut na páře.
Na ozdobu a doplnění chuti připravit smaženou cibuli. Na kolečka nakájíme cibuli, lehce promícháme s hladkou moukou a soli, usmažíme do zlatova. Husu podáváme s variací zelí a knedlíky, podlijeme výpekem a ozdobíme smaženou cibulkou.