Svatomartinské menu

Michal KozelRecepty a tipy

Pečené husí stehna, červené  višňové zelí, bíle hruškové zelí, zámecký knedlík bramborové špalíčky, lokše, smažená cibulka.

Recept na 4 porce.

Husí stehna očistíme, osolíme, okmínujeme, necháme v lednici odležet l den. Stehna podlijeme trochou vody, pečeme na 100 stupňů 2 až 3 hodiny, přeléváme výpekem, dopékáme na 200 stupňů do zlatova, stehna musí být měkká. Necháme odpočinout asi hodinu.

Červené višňové zelí:

Červené zeli sterilované 1 sklenice, červená cibule ks, dobrý višňový džem 200g, olej 50 g, polohrubá mouka  na zahuštění, sůl, cukr, červené víno 1 dl.

  • oloupanou červenou cibuli nakrájíme najemno
  • orestujeme na oleji do sklovata
  • přidáme zcezené zelí
  • podlijeme červeným vínem
  • přidáme višňový džem
  • dusíme do měkka
  • zelí zaprášíme trochou polohrubé mouky
  • dle chuti dochutíme cukrem a solí
  • dle chutí můžeme přidat trochu mleté skořice
  • takto připravené  zelí by mělo být hustější.

Bíle hruškové zelí:

Zelí bíle sterilované 1 ks, cibule bílá 1 ks,  olej 50 g, hrušky 2 ks, hruškový džus 1,5 dl, cukr, sůl na dochucení, polohrubá mouka dle potřeby .

  • cibuli nakrájíme najemno,
  • orestujeme do sklovata
  • přidáme zcezené bílé zelí
  • hrušky oloupeme
  • nastrouháme najemno
  • přidáme do  do zelí
  • podlijeme hruškovým džusem
  • dusíme do měkka
  • dle potřeby podlijeme džusem
  • měkké zelí zaprášíme dle potřeby polohrubou moukou
  • dochutíme cukrem a soli

Bramborové špalíčky:

Vařené brambory 500g, hrubá mouka 200g, 2 vejce, sůl.

  • uvařený brambor nastrouháme  najemno
  • přidáme mouku
  • vejce
  • sůl
  • připravíme těsto
  • z těsta vytvarujeme špalíčky
  • které uvaříme ve vodě nebo na páře cca 15 minut

Lokše:

Vařené brambory 500g, hladká mouka 180 g, lžička soli.

  • oloupané brambory nastrouháme najemno,
  • přidáme sůl
  • mouku
  • vypracujeme těsto
  • tvarujeme kuličky, které vyválíme na tenké placky o velikosti pánve.

Opékáme na suché pánvi z obou stran. Dobře upečené placky poznáme podle tvořících se tmavých skvrn. Placky potřeme trochou sádla z upečených hus.

Zámecké knedlíky:

Rohlíky 6 ks, 80 g krupičky, 4 vejce, smetana 33% 100g, jablka zelená 2 ks, 80 g másla, sůl, čerstvý rozmarýn.

  • rohlíky nakrájíme na kostičky
  • necháme v troubě zaschnout
  • žloutky, utřeme se solí, vmícháme smetanu  a krupičku
  • směs přidáme do žemlí
  • jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky
  • orestujeme na másle, přidáme nasekaný čerstvý rozmarýn ,přidáme do těsta
  • přidáme ušlehaný sníh z bílků, lehce propracujeme, necháme krátce odležet
  • z těsta tvarujeme menší kuličky, které vaříme cca 15 minut na páře.

Na ozdobu a doplnění chuti připravit smaženou cibuli. Na kolečka nakájíme cibuli, lehce promícháme s hladkou moukou a soli, usmažíme do zlatova. Husu podáváme s variací zelí a knedlíky, podlijeme výpekem a ozdobíme smaženou cibulkou.