Gastro Hradec

Michal KozelSoutěže a úspěchy

Hradec Králové 18. 04. 2024 – SOŠ a SOU Polička ráda přijala možnost působit v soutěži s mezinárodní účastí. Na čtvrteční klání se tedy opět řádně přichystala a skvělý výsledek je toho důkazem.

Gastro Hradec Culinary Cup se řadí mezi prestižní gastronomické soutěže s přesahem za hranice domoviny. Asi netřeba dodávat, že termín Gastro Hradec je mezi gurmány POJEM. Patrně méně známé ale bude konání nominačního kola, které teprve vybere 10 nejlepších, jimž bude dána důvěra reprezentovat kuchařský svět na Gastru Hradec. Ano, tušíte správně. Dva naši soutěžní vyslanci uspěli v nominaci a prošli branami posvátného Gastra. Úspěch z nominace patří Davidu Rybovi a Janu Dvořákovi. Oba prokázali potřebné znalosti a dovednosti, když na moderní způsob připravili čtyři porce kuřete s bramborami. Splnili tak zadání z kategorie Kuchař live. Následovalo pověstné Gastro Hradec, zde se 18. 04. podařilo oběma mladíkům prokázat výkon hodný úspěchu. Jejich gastronomické čarování bylo odbornou porotou odměněno 2. místem ve zlatém pásmu.

Navíc se Davidovi („šéf“) a Janovi (komi) podařilo zvítězit v kategorii Chuť Česka. Mistrným způsobem uvařili a odprezentovali Polévku paní Nadlesní, a nechali tak za sebou zbývajících 9 soutěžících z různých tuzemských i zahraničních škol specializovaných na gastronomii. Dosažené prvenství bylo absolutní, tedy z řady odborné poroty a ze strany diváků. Na hruď našich reprezentantů tak právem směřovala zlatá medaile, do šikovných rukou kuchařského tandemu pak putoval pohár vítězství.

„David i Jan se pravidelně připravují pod zdatným vedením Bc. Petra Lněničky a Mistra gastronomického řemesla pana Václava Šmerdy. Děkujeme za krásnou reprezentaci naší školy a přejeme spoustu další tvořivé energie,“ komentuje dosažený úspěch Mgr. L. Havlík, vedoucí učitel odborného výcviku.

J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička