Gastro Hradec – Vitana Cup 2017

Filip ČervenýNástěnka, Soutěže a úspěchy

Hradec Králové 30.03. 2017 – Kongresové centrum ALDIS v Hradci Králové se 30. března 2017 otevřelo pro soutěžící i návštěvníky renomované gastronomické přehlídky. Zdejší reprezentativní prostory byly nabídnuty celkem 16 kategoriím od kuchařského po cukrářské zaměření. Představila se novinka – dekorativní perníky.

SOŠ a SOU Polička měla již tradičně v řadách soutěžících své zastoupení a ani tentokrát nezůstalo pouze u sbírání zkušeností. Žáci se úkolu reprezentovat chopili se ctí a většina kategorií se při vyhlašování výsledků skvěla jejich jmény.

Jednou z mnoha gastronomických disciplín byl i Kuchař – kadet, pro Simonu Švábovou znamenal 4. místo. Naší neúspěšnější dovedností zde byl bezesporu carving. Nováčci oboru si mohli vyzkoušet své schopnosti a s napětím očekávat verdikt odborné poroty. Pro Pavlínu Mikuleckou, studentku 2. ročníku oboru Gastronomické služby, měl carving vynikající finále v podobě 1. místa, 2. místo si náležitě vychutnal její služebně mladší spolužák David Gracias. Tomáš Štol (Gastronomické služby 3. ročník) si v carvingové kompozici na volné téma vybojoval 3. příčku, stejným místem byl odměněn i Vojtěch Petržela (Gastronomické služby 4. ročník), když vyzkoušel Carving Limit. Chuťovým buňkám hostů se pro změnu snažili porozumět soutěžící v kategorii Chuť Česka Bartscher Cup – papriková omáčka. Jak moc se přiblížili ideálu chuti, pak hodnotili ve veřejném hlasování sami návštěvníci. Ti ohodnotili recepturu Jany Vavřínové (Gastronomické služby 3. ročník) krásným 3. místem.

Cukrář Junior ale také nezahálel. Zde si žákyně 3. ročníku vysoutěžily hned několik cen. Zlaté pásmo připravilo 6. místo pro Zdeňku Rubešovou a Kateřině Kopecké patřilo stříbro. Cukrář umělec odměnil Pavlínu Totuškovou bronzem. Ve zdobení perníčků se z naší školy nejlépe dařilo Jarmile Kopřivové, příjemné čtvrté místo je toho důkazem. Navíc nebylo překvapením, že se do soutěží dostává stále více i práce našich pedagogů. Lucie Svobodová, učitelka odborného výcviku oboru Cukrář, si odnesla bronzové ocenění v kategorii Cukrárna roku 2017. „Studenti si zkrátka užili Gastro ve znamení bronzu a opět zvládli školu zdárně reprezentovat. Poděkování patří i jejich odbornému pedagogickému vedení,“ komentuje úspěch v soutěži Mgr. Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku SOŠ a SOU Polička.