Praha 26.-27. 5. 2022 – Pojem GASTRO JUNIOR netřeba sáhodlouze přibližovat. Tradiční gastronomické klání pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky uskutečnilo svá finálová kola koncem května. GASTRO JUNIOR je často reálným završením celoročního studentského úsilí, stává se „zrcadlem“ studentových znalostí a dovedností.
„Společně s našimi partnery jsme připravili další ročník nejprestižnější gastronomické soutěže pro mladé talenty středních gastronomických škol a učilišť. Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro tento ročník stanovila nová pravidla, která odráží současné gastronomické trendy a vychází z našich zkušeností získaných členstvím ve Světové asociaci kuchařů (WACS).
Soutěžení studentů a studentek nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí dovednosti nastupující generace kuchařů, kuchařek, cukrářů a cukrářek,“ přibližuje soutěž Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Dále se v propozicích můžeme dočíst o kole korespondenčním, na základě jeho výsledků jsou pak do finále vybráni jen ti nejlepší. V korespondenčním kole se prostřednictvím fotografií představil soutěžní tým, přiblížil porotě technologický postup přípravy výrobků a doplnil i kalkulaci na 10 porcí hlavního pokrmu, u cukrářů pak talířového dezertu, opět následovala fotodokumentace a předání kontaktních údajů o soutěžním týmu. Finále se následně týkalo pouhých 20 kuchařů a 16 cukrářů, které vybrala odborná porota mezinárodního zastoupení. SOŠ a SOU Polička byla poctěna finálovou účastí oborů Gastronomie a Cukrář. Od 7.00 do 18.00 pak byly účastníkům soutěže otevřeny prostory PVA Letňany Praha, aby si soutěžící užili zdravého gastronomického adrenalinu, který se dostavuje vždy, když připravují pokrmy před zraky diváků. Navíc si finalisté vychutnali práci s dokonalou technikou v kuchyních od společnosti FAGOR Professional a v cukrářských studiích od společnosti CESK. Všichni finalisté měli zajištěný online seminář, na kterém byli informováni o detailech hodnocení soutěžního úkolu.
Kuchaři dle stanovených pravidel připravovali 4 porce po dobu 45 minut. Hlavní chod se vařil z kachních prsou s kůží, byl součástí tříchodového menu, volně inspirovaného tradičními národními chutěmi. Finalista jej musel doplnit vhodnou přílohou a dalšími jedlými prvky podle vlastního uvážení, ale i s ohledem na aktuální výživové a kulinářské trendy.
Pro změnu cukráři chystali 4 porce talířového dezertu prodejného v restauraci. Úkolem bylo využít různých prvků cukrářské techniky a kombinace textury, musela být obsažena křupavá složka dezertu, dále složka chlazená nebo zmrazená a část zvaná espuma. Soutěžící do svého výrobku zakomponoval jednu z nabídky čokolád Callebaut, jedno z pyré Ponthier (malina, hruška, černý rybíz či maracuja), ještě před korespondenčním kolem se museli potencionální finalisté rozhodnout, kterou chuťovou kombinaci upřednostní, výběr poskytl variace: mango – maracuja – kokos, malina – pistácie – jahoda, černý rybíz – karamel – perník, hruška – vanilka – pekanové ořechy.
Stejně jako pro kuchaře byl stanoven časový limit 45 minut. Za každou minutu navíc následovala penalizace, po uplynutí 50 minut nastala diskvalifikace.
Prvním reprezentantem naší školy se stal Matěj Mach, student 3. ročníku oboru Gastronomie ve službách. Do soutěžního menu si vybral Šťavnaté kachní prso se sladkopikantní přílohou ze zelí, Kuřecí terinku se sójovými boby a Bramborové suflé s čedarem, doplněné redukcí ze cideru. Matěj si vysoutěžil stříbrné pásmo a z celkového počtu 20 finalistů se dostal na 11. příčku gastronomického žebříčku. Matějovým věrným pomocníkem, bez kterého se kuchař jen tak neobejde, byl student 2. ročníku Matouš Jelínek.
Dalšími dvěma zodpovědnými reprezentanty SOŠ a SOU Polička se stali Jan Ročeň a Soňa Johanidesová, oba úspěšní učni cukrářského oboru. Jejich Tartaletka s malinovým a vanilkovým krémem, jogurtovou pěnou a ragú z jahod jim přinesla 10. finálovou pozici.
Letošní ročník GASTRO JUNIOR je za námi, opět předal nesdělitelné množství zkušeností a poznatků a nám zbývá ještě poděkovat nejenom všem organizátorům náročné soutěže, ale i našim reprezentantům a jejich pedagogům. SOŠ a SOU Polička děkuje za reprezentaci a blahopřeje k finálovému umístění. Poděkování za mnohahodinovou přípravu svých studentů si zaslouží pedagogové odborného výcviku Bc. Petr Lněnička (kuchařské odvětví) a Bc. Lucie Svobodová (obor cukrář).
J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička