Praha 22. 5. 2024 – SOŠ a SOU Polička má studenty s vlohami na gastronomii. Není ale úplně typické, aby výrazný úspěch zažívali studenti prvních ročníků. Letošek je v tomto směru příjemnou výjimkou.
Štěpán Zachar a Matěj Hájek zasedli do společné lavice, aniž by se znali. A tak se od prvního září nového školního stali spolužáky a posléze i kamarády. Nerozlučnou dvojkou, která přerostla v kuchařské soutěžní duo. V rolích kuchaře a commis se oba našli. Prvních úspěchů na poli gastronomie dosáhli již na podzim a v dovedně nastavené gastronomické krasojízdě směle pokračují. Kladem této dvojice je společný obor, praxe i stejná třída. Čas na trénování „po škole“ se tedy snáze dolaďuje. Navíc ani jeden z nich nepůsobí dojmem „stresaře“, tudíž mohou soutěžní přípravě i samotnému soutěžnímu výkonu věnovat plné soustředění.
Do pražského finále byli vybráni mezi 15 nejúspěšnějších v korespondenčním kole. Úkolem finalistů středních škol gastronomického zaměření bylo připravit 4 porce hlavního chodu, primárně se pracovalo s potřebou zakomponovat soutěžní ingredienci – mořského vlka. Samotné kulinářské umění muselo proběhnout v časovém limitu 60 minut. Poté již nastoupila odborná porota AKC ČR, pod jejíž patronací se také celá velkolepá akce uskutečnila.
Naši reprezentanti pracovali pod bedlivou přípravou mistrů odborného výcviku, kteří se věnují oboru Gastronomie na SOŠ a SOU Polička. Ze všech středních škol napříč republikou se dokázali nachystat natolik skvěle, že získali absolutní prvenství ve zlatém pásmu a byli dekorováni titulem Gastro junior 2024.
Poděkování za výtečné šíření skvělého jména SOŠ a SOU Polička putuje za Štěpánem a Matějem, samozřejmě ale i za jejich skvostnými učiteli odborného výcviku Václavem Šmerdou a Bc. Petrem Lněničkou.
J.Boháčová, SOŠ a SOU Polička