Gastro Labe 2023

Michal KozelSoutěže a úspěchy

Děčín 30. 3. 2023 – Ze soutěže do soutěže aneb Od úspěchu k úspěchu. Tak by se daly nazvat dny uplynulého týdne na SOŠ a SOU Polička. Oblast gastronomie se naši studenti vydali prozkoumat tentokrát do Děčína.

SOŠ a SOU Polička poskytuje při dnech otevřených dveří informace o všech studijních a učebních oborech, kterými své žáky a studenty při vzdělávání provází. Stálicemi na nebi gastronomie jsou pak odvětví Gastronomie ve službách, Kuchař-číšník, Hotelnictví a cestovní ruch, Řezník-uzenář a Cukrář. A právě posledně jmenovaná specializace nevá

hala v Děčíně navázat na brněnské úspěchy poličských barmanů, baristů a teatenderů, když se jí podařilo obsadit lákavou bronzovou příčku. Úkolem cukrářů (pod vedením učitelky odborného výcviku Zdeny Rubešové) bylo vytvořit dort Čtvero ročních období a následně bravurně nazdobit cupcake.

Cukrařina ale nebyla jediným soutěžním oborem zastoupeným SOŠ a SOU Polička. Děčínskou hranici se pokusili zdolat i naši číšníci a kuchaři. Nutno dodat, že úspěšně. Gabriela Unčovská s přehledem zvítězila, a to

v dovednostech číšnických, tematicky zaměřených na těstoviny. Poznat historii a kouzlo tohoto lahodného pokrmu servírovaného snad na tisíc různých neméně atraktivních způsobů je snem nejednoho gurmána. A naši studenti pomáhají tyto sny naplňovat. Gabriela je nyní studentkou učitelky odborného výcviku Mgr. Aleny Stokláskové.

Další gastronomický zázrak zažil Děčín opět prostřednictvím studentů naší školy. Hamburger z lososa opatřený vítěznými vavříny vyčarovalo gastronomické duo Matěj Hnát a Pavel Galaš, oba pracují pod vedením Bc. Petra Lněničky.

„O reprezentování školy v podání našich nadaných studentů není třeba se bát. Navíc pokud probíhá pod bedlivým a zároveň přívětivým zrakem výborných pedagogů odborného výcviku, kteří dovedou populárně-naučným způsobem předávat svůj um dál,“ chválí působení SOŠ a SOU Polička v děčínském klání Mgr. Lubor Havlík

J.Boháčová, SOŠ a SOU Polička