Když do Prahy, tak na kapry

Michal KozelSoutěže a úspěchy

Praha 22. 11. 2023 – Český kapr je název soutěže, které se SOŠ a SOU Polička odmítla vzdát. Je pravda, že gastronomickou přehlídku s rybářskou tematikou by člověk čekal spíše na Třeboňsku, ale Praha tomu chtěla jinak, a tak účastníci zamířili do české metropole.

 Studenti našeho oboru Gastronomie už mají od září za sebou nejednu soutěž. Křižují napříč republikou, sbírají zkušenosti, úspěchy, volný čas proměňují na chvíle tréninku v podobě vymýšlení receptur, dolaďování chutí a vůní, určování vhodného poměru nápojových ingrediencí, navíc neváhají vše zpestřit potřebnou špetkou fantazie. Prozatím jsme informovali o reprezentantech, kteří nejsou v soutěžním poli již žádnými nováčky, nyní dostali příležitost debutanti. Tedy studenti prvního ročníku. Mají za sebou pár týdnů teorie a praxe a před sebou ještě spoustu poznání z dobrodružného světa gastronomie. Odvaha jim ale nechybí a chuť a píle tvořit také ne.

Štěpán Zachar a Matěj Hájek jsou spolužáci ze třídy G1. Rozvrh hodin i praxe jim tedy nebrání, aby věnovali maximum svého potenciálu do kuchařské průpravy. Role „šéfkuchaře“ patří v tomto tandemu Štěpánovi, Matěj mu zodpovědně sekunduje a naplňuje předepsanou funkci „komi“. Oba vyrazili na svoji gastronomickou premiéru, která nedopadla vůbec špatně. Z celkového počtu 26 účastníků, byli vybráni do užšího kola soutěže, kde jim startovní číslo 7 přineslo štěstí a krásné bronzové pásmo. Šťastná sedmička nebyla samozřejmě všemocná. Ke svému umístění si soutěžící řádně pomohli zdatnou přípravou a lákavě vydařeným pokrmem, jejž odborná porota neminula bez povšimnutí. A tak se Kapr s restovaným mákem, cizrnou, anglickou slaninou v listovém těstě, pečenou cibulí s rybí fáší a škvarky, teplým salátem s fenyklem, bílým zelím a koprem, emulzí z černého kořenu a povidlovou omáčkou neměl na pražské premiéře zač stydět, protože dvěma poličským studentům pomohl vybojovat bronz.

Štěpán i Matěj jsou připravováni mistry odborného výcviku panem Václavem Šmerdou a Bc. Petrem Lněničkou. Moc děkujeme za příkladnou reprezentaci poličské gastronomie a přejeme hodně tvůrčí energie do dalších kulinářských skvostů.

J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička