Poličský carving opět zazářil

Filip ČervenýNástěnka, Soutěže a úspěchy

Erfurt 22.-25. 10. 2016 – Poličský carvingový mistr Vojtěch Petržela ví, jak reprezentovat. Sebevědomí ani šikovné ruce mu neschází a hlavu plnou nápadu skvěle uplatňuje ve svém gastronomickém odvětví. A že svá díla prostřednictvím carvingu doslova proměňuje v umělecké skvosty, jednoznačně prokázal na „Gastro olympiádě“ v Německu.

 

„Dle soutěžních propozic zní oficiální název soutěže IKA – Culinary Olympics 2016, Erfurt,“ dodává učitelka odborného výcviku Šárka Dostálová. „Na soutěž jsme se intenzivněji připravovali dva týdny, ale celková příprava probíhá v rámci celého školního roku. Vojta je na soutěžích již ostříleným účastníkem, který se jen tak něčeho nezalekne. Jeho silnými stránkami jsou píle a poctivá příprava, dále Vojtovi k úspěchu pomáhá i fantazie – pro carving tolik potřebná,“ popisuje cestu k úspěchu svého studenta paní Dostálová.

Vojta měl za úkol přetvářet ovoce a zeleninu carvingovým způsobem, a to přímo před zraky diváků. Tohoto tzv. live-carvingu se zúčastnilo celkem 58 soutěžících, ne všichni ale byli v jednotlivých pásmech oceněni. A Vojta uspěl! Jeho práce se zalíbila natolik, že mu přinesla 8. místo a ve stříbrném pásmu jednu z několika medailí, jimiž se na gastro šampionátu spíše šetřilo. Následně pak obdržel i zlato za kompozici, kterou si soutěžící předem připraví a na soutěž přiveze k výstavě a celkovému zhodnocení. Pro kompozici na volné téma použil Vojta thajskou techniku, překvapil i svými výrobky dosud nevystavovanými a nově pojatými. Autor se zde zcela oddal fantazii, jíž se carvingové umění jednoznačně nabízí…

„Vojta byl jedním z nejmladších účastníků a konkurencí mu byli studenti, učitelé i mistři gastronomie. V historii naší školy dosáhl zatím největšího úspěchu. V 18 letech dokázal to, co se mnohým nepodaří ani v letech pozdějších,“ s nadšením komentuje úspěch Šarka Dostálová.

S carvingem se Vojta seznámil při absolvování kurzu v rámci pravidelných vzdělávacích programů, jež SOŠ a SOU Polička v průběhu školního roku zprostředkovává. Získané znalosti a dovednosti jsou na praxi odborného výcviku i nadále rozvíjeny a efektivně prezentovány na kulinářských přehlídkách. V nich se studenti této gastronomické školy již po několik let umísťují na předních příčkách.

Pokud chcete nahlédnout do tajů gastronomického studia, popřípadě toužíte po dosažení obdobných úspěchů, navštivte webové stránky SOŠ a SOU Polička, kde se dozvíte vše potřebné (https://www.soupolicka.cz/).