Litomyšl 18. 05. 2024 – O kotlík starosty Litomyšle byl znovu velký zájem. Přijet si užít svůj gastronomický koníček jako kuchař, či divák opětovně láká. Toulovcovo náměstí tak bylo již tradičně naplněné vůní, zábavou a hudbou.
Květnový čas patří na SOŠ a SOU Polička soutěžím, majálesu a hlavně Magdaleně Dobromile Rettigové. Tato neutuchající inspirace gurmánů, kuchařů profíků a nadšených amatérů skýtá víkendové zpestření nejen „zámeckým pánům“, ale i vděčné veřejnosti z blízkého i vzdálenějšího okolí. Prostor Smetanova a Toulovcova náměstí dává jasně znát, že se zde konají velkolepé slavnosti gastronomie, harmonii svátečních dnů pak doplňuje doprovodný program složený z hudebních čísel, moderátorských výstupů a VAŘENÍ.
Pravidelně je vyhlašována prestižní soutěž středních gastronomických škol, letošek nebyl výjimkou. Zadání kuchařského klání znělo jasně. Smetana. Trefné propojení s největším tématem Litomyšle a slovní hříčka zároveň. Nejlépe si s předlohou poradili studenti SOŠ a SOU Polička David Ryba a Jan Dvořák, jejichž Kuřecí terinka zvítězila.
Ani naši maturanti gastronomického ražení však nezůstali bez úspěchu. Proměnili se ve farmáře a uvařili natolik chutný kotlíkový guláš, že neodjeli bez zlaté medaile. Poděkování za ukázkovou reprezentaci školy a gratulace k parádním kulinářským výkonům putuje za Pavlem Galašem, Štěpánem Střítěžským, Adamem Bielkem, Natálií Veselíkovou a Terezou Sedliskou. Hvězdný farmářský tým pracoval pod zdatným vedením Mgr. Aleny Stokláskové a Mistra gastronomie Václava Šmerdy. Neméně důležitým je i Bc. Petr Lněnička, pod jehož přípravou zvítězili David Ryba a Jan Dvořák.
J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička