Soutěžní výzvy

Michal KozelSoutěže a úspěchy

Podzim 2022 – SOŠ a SOU Polička vstoupila do školního roku s plným soutěžním nasazením a vyplatilo se. Žáci přijímají celorepublikové soutěžní výzvy, které chystá Česká barmanská asociace, a posouvají se tak ve svém profesním zaměření vpřed.

Hned na konci září dostali svou šanci žáci cukrářského oboru. Vyrazili na Olomoucko a vrátili se s krásným bronzovým místem, které jim přísluší za dovednosti uplatněné v kategorii Juniorský dort roku. Nositelkou bronzu je Natálie Hňoupková. Olma Olomouc zde ale byla svědkem bravurní reprezentace nejen naší školy, nýbrž i propagace špičkové techniky, s níž je současná gastronomie ještě zábavnější. Výhradní vyškovský prodejce výrobků KitchenAid se tak ve spolupráci se SOŠ a SOU Polička postaral o rozšíření povědomí o technologických trendech, které zpestřily už tak bohatou nabídku prestižní akce Olma Olomouc. A že návštěvníci velice rádi neodolali lákavým zákuskům (zejména indiánům) připravovaným samotnými mistry v oboru (samozřejmě prostřednictvím techniky KitchenAid) asi není nutné dodávat. Soutěžní působení společně s propagačním programem si vybraní žáci a mistři SOŠ a SOU Polička vychutnávali ve dnech 29. 9. až 2. 10.

Své příležitosti se dočkali také žáci řeznického kumštu, a to hned 13. 10., kdy si pro ně domovská škola připravila tolik oblíbenou Řeznickou sekyru. Jako obvykle se soutěžilo v družstvech i jednotlivcích a jejich výzvou se stalo bourání vepřové půlky. Poličské duo Martin Boháč a František Stodola si vybojovalo stříbro, za sólisty zůstala stříbrná příčka rovněž v Poličce, a to v rukou Martina Boháče.

Následující dny se pohybují v další plejádě gastronomických přehlídek. Po Olomouci zamířil soutěžní „zouvácký výkvět“ do Brna, kde už jim 25. 10. byla náležitou výzvou CZECH BARTENDERS ASSOCIATION TEAM CHALLENGE. O metu nejvyšší se zde mohli ucházet soutěžící v čtyřčlenných týmech, kteří absolvovali alespoň čtyři z šesti nabízených disciplín. Z celkového počtu 13 přihlášených škol si naše škola dovolila nevídaný kousek – poskládat dva soutěžní týmy a navíc oba úspěšné. Což jednoznačně dosvědčuje získané stříbro i bronz. O stříbrný lesk se postarali Nela Furchová (míchaný nápoj), Štěpán Střítežský (barista), Gabriela Unčovská (teatender) a Tereza Němcová (degustace čaje). O bronz se s noblesou sobě vlastní postarali Eliška Fleková (barmanství), Terezie Havlíková (baristika), Adéla Zajíčková (teatender) a Michael Syno (degustace čaje). V jednotlivcích zde Terezie Havlíková získala cenné 3. místo, a to v disciplíně Reserva junior mistr kávy. Druhé místo si vysoutěžila Eliška Fleková v kategorii barmanské – Johnnie Walker.

Zatím poslední přehlídku gastronomického zájmu a šikovnosti navštívili naši nejpověřenější ve čtvrtek 10. 11. Slavkov se pro SOŠ a SOU Polička stal opět úspěšnou zastávkou na cestě za zkušenostmi. Z celkového počtu 27 účastníků si domů přivezli dvě zlata a jedno stříbro. V kategorii barman dosáhla Eliška Fleková na zlato díky svému precizně připravenému teplému drinku, o zlato se rovněž postarala Gabriela Unčovská, tentokrát v mixologii. Stříbrem byla dekorována Adéla Zajíčková, své síly taktéž poměřovala v mixologii. „Nesmíme zapomenout ani na potřebné body, které si svým desátým místem zajistila Tereza Němcová. Jsme školou, která dokáže na jedné soutěži s přehledem poskládat dva úspěšné soutěžní týmy, to je pro mě potěšující poznání. Samozřejmě si velice cením všech úspěchů našich žáků a práce učitelů odborného výcviku, kteří své svěřence excelentně připravují,“ nešetří slovy chvály vedoucí odborného výcviku Mgr. Lubor Havlík.

J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička