Studenti SOŠ a SOU Polička získali stříbro v barmanské soutěži Philibert Routin Cup Velké Meziříčí. Poličským barmanům se podařilo navázat na sérii úspěchů z letošního roku a vybojovat další vysoké ocenění.Většina soutěží je pořádána pod záštitou České barmanské asociace. Jeseník, Mariánské Lázně, Brno, Ostrava, Žatec – to jsou místa barmanského klání, ze kterého si přivezli žáci ta nejlepší umístění.
Soutěž ve Velkém Meziříčí je v pořadí desátá v tomto školním roce, kde žáci střední školy z Poličky získali v konkurenci 22 barmanů umístění na předních pozicích.Student 2. ročníku oboru Kuchař-číšník Dominik Prouza vybojoval 2. místo a Jiří Kaláb ze stejného ročníku téhož oboru dosáhl na místo čtvrté.
„Z každého úspěchu na soutěži máme velkou radost. Je to odměna jak žáků, tak i učitelů,“ sděluje vedoucí učitelka odborného výcviku Marie Škaroupková, která barmany na soutěže připravuje. „Pan ředitel musel nechat udělat další vitrínu. Poháry se nám do těch původních už nevešly,” směje se Škaroupková. I tentokrát uspěl Dominik Prouza, který je tuto sezónu ve skvělé kondici. Porotu zaujal také Jiří Kaláb a na předešlých soutěžích Daniel Felgr.
Úspěchy nováčků
Na zmiňované úspěchy se začínají připravovat i barmanští nováčci, důkazem zájmu o studijní obor je Kateřina Vymazalová, studentka 1. ročníku Gastronomie, první účast na soutěži jí přinesla 12. místo. A pro „odreagování“ posloužila „nápojovým mágům“ netypická disciplína Gastro štafeta – běh číšníků, zde si Markéta Moravcová a Michal Gregor „vysportovali“ 10. místo, Markéta Havlíčková a Zdeněk Kubiš uvítali bronzovou nadílku.
Talentovaní barmani
„Všichni mají velký talent. Aktivně se zajímají o barmanství, sledují nové trendy a trénují, když se jejich spolužáci baví,” doplňuje Škaroupková. Na soutěžích si získali porotu výbornou technickou prací, ale i servisem, prezentací a chutí svého nápoje. Umístění v soutěžích studentům pomáhá na pracovním trhu. Účast na soutěžích je skvělou položkou v životopise každého mladého barmana.
Žáci na soutěžích musejí dokázat, že umí pracovat za barem, ale také zvládnou postavit receptury míchaných nápojů různých kategorií. Vítězové soutěží jsou proto v hledáčku zaměstnavatelů.“ Ještě před ukončením studia mají několik zajímavých pracovních nabídek,“ doplňuje Marie Škaroupková. „Na naší škole se snažíme, aby žáci dosahovali kvalit, pro které budou vyhledáváni na trhu práce. To se nám prozatím daří. Věřím, že je to důrazem na praxi,“ říká ředitel střední školy v Poličce Boris Preissler.