Výzva vyslyšena

Michal KozelSoutěže a úspěchy

Brno 21. 3. 2023 – Team Challenge je výzvou pro školy v oblasti gastronomie. A výzva je motivací sama o sobě, zvláště pro akční studenty ze SOŠ a SOU Polička, kteří si svůj obor cíleně vybrali a nebojí se trnité cesty k úspěchu.

Naši studenti znají Brno zejména ze stránky gastronomie a hotelnictví. V podobě exkurzí sem pravidelně zajíždějí, aby rozšířili své povědomí o podobě a fungování renomovaných hotelů. Zde si zároveň uvědomují propojení se službami v gastronomii, které jsou neopomíjenou složkou volnočasových aktivit široké veřejnosti – odborníka nejvšetečnějšího, v jehož očích obstojí jen málokdo. A pro krásný, ale náročný svět umění gastronomie připravuje pod vedením oceňovaných mistrů odborného výcviku SOŠ a SOU Polička své „svěřence“.

Dlouhodobě úspěšné období prokazují studenti 2. ročníku Gastronomie ve službách, společně s nimi sbírají své zkušenosti i nováčci v oboru. Na brněnské „týmové výzvě“ se představili hned ve dvou družstvech, kde Eliška Fleková, Michael Syno, Gabriela Unčovská a Terezie Havlíková proměnili dovednosti a snahu na 2. místo. Tereza Němcová, Kryštof Hondl, Nikol Duchečková a Natálie Veselíková zvítězili. Více než zdatně prezentovali teorii a jako mávnutím kouzelného proutku ji proměňovali v praxi. Soutěžní výkony následně zobrazovaly pestrý svět barev, chutí a vůní mixologie, teatenderovství, barmanství a baristiky.

„Protože máme poměrně silnou základnu talentovaných a o gastronomii se zajímajících studentů, nebyl problém vytvořit dva soutěžní týmy. Zaměřujeme se na sestavování nápojů, máme nadšence v barmanství, baristice i teatenderovství, nebyly tedy obavy, že bychom nevyhověli podmínkám soutěže. Chceme v praxi předvést vše, co jsme se naučili, a to s nadhledem, úsměvem a celkovou snahou o precizní odvedení soutěžního výkonu. Že budou ale oba týmy natolik úspěšné, nás při trénování vůbec nenapadlo,“ s potěšením konstatuje Mgr. Alena Stoklásková, učitelka odborného výcviku.

SOŠ a SOU Polička tak znovu dokázala, proč je nejoceňovanější školou gastronomie v České republice.

J.Boháčová, SOŠ a SOU Polička