Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017

Filip ČervenýNástěnka, Soutěže a úspěchy, Uncategorized

23. 01. 2017 Brno, proslulé studentské město, přivítalo ve dnech 19.-21. ledna  ty nejlepší z řad gastronomických škol, SOŠ a SOU Polička se mezi ně samozřejmě počítá. 

I letos se prokázalo, jak šikovné žáky a studenty si SOŠ a SOU Polička ve svých oborech hýčká. Želízkem v ohni se zdál být doslova „všeuměl“ Vojta Petržela. Tento „maturant“ sklízí „megaúspěchy“ nejen v carvingu, ale skvěle reprezentuje i obor kuchař jako takový.  Tentokrát bylo Vojtovým úkolem vylosovat si z deseti tzv. black boxů (tajných košů) potřebné suroviny, z nichž připravoval soutěžní lahůdku. Propozice na zhotovení gastronomického skvostu dávají soutěžícímu k dispozici 30 minut, které naplní teoretickou přípravou (ujasní si základní technologický postup, připraví vše potřebné, neopomene ani název pokrmu). Na následnou přípravu 4 jídel poskytují pravidla 45 minut. Celému procesu přihlíží porota i diváci. Komisaři zhodnotili Vojtou připravený nízký hovězí roštěnec jako delikatesu, jež si bezesporu zaslouží 1. místo zlatého pásma. Zlaté pásmo se stalo podstatným znakem všech našich poličských zástupců. Vojta totiž nebyl jediným, kdo se vydal SOŠ a SOU Polička reprezentovat, se stejným záměrem přicestovaly i Kateřina Vymazalová a Kateřina Kopecká.

V podání Kateřiny Vymazalové nezůstala číšnická disciplína za Vojtovým úspěchem pozadu.  Kateřina Vymazalová, jejíž jméno slýcháme spíše ve spojitosti s barmanstvím, tímto směle uplatňuje i  další své ambice, které si na poli gastronomie zcela jistě splní. Zlaté pásmo stvrzené 4. místem je toho jasným ukazatelem. Katce se podařilo upoutat přípravou dvou porcí palačinek, zvolit k nim vhodný nápoj, představit záměr prodeje pokrmu i nápoje, a to v podobě ústního i písemného podání. Praktickou zkouškou ale úkol zdaleka nekončil, na soutěžící číhala doslova překladatelská lahůdka – jazyková zkouška v anglickém, německém nebo ruském jazyce.

Cukrářskou prestiž školy prezentovala žákyně 3. ročníku oboru cukrář – Kateřina Kopecká. Té určil los tajný koš s pěti základními surovinami na přípravu moučníku. Zlaté pásmo s pozicí 6. místa si vysoutěžila za svůj ovocný pie.

„Za příkladnou reprezentaci školy děkujeme všem zúčastněným a nesmíme zapomenout ani na jejich trpělivé „trenéry“, učitele odborného výcviku, díky nimž je takovýchto úspěchů dosahováno. Vojtu více než zdatně připravila paní L. Dittrichová, o přípravu Kateřiny Kopecké se starala paní Z. Lněničková a Kateřina Vymazalová se svěřila rukám paní A. Stokláskové. Jejich tvrdá práce nese své zasloužené výsledky, zde navíc v mnohém přispěla k celkovému 2. místu školy. Zbývá konstatovat, že SOŠ a SOU Polička dokázala vybojovat stříbrnou příčku z celkového počtu 45 do akce zapojených škol. Děkujeme též AKC ČR za pořádání a komplexní podporu takto koncipovaných soutěží, jež vedou k cestě zlepšování prestiže výše zmíněných profesí,“  komentuje událost vedení školy.