Jméno Magdaleny Dobromily Rettigové každoročně ožívá v podání stejnojmenných gastronomických slavností. I letos vedly kroky gurmánů do Litomyšle, aby se oddávaly odkazu tradice. Tentokrát ve znamení knedlíků a šmornů.
Litomyšl se ve dnech 15.-21. května 2017 proměnila v gastronomický ráj, v němž si chuťové i zrakové buňky přišly na své. Menu tamějších restaurací skýtalo rettigovská lákadla (středu a čtvrtek zasvětily hospůdky knedlíkovým variacím), školní jídelny zařadily do své nabídky vždy jeden chod tradiční české kuchyně navíc. Smetanův dům pro změnu uvedl divadelní hru Česká kuchařka (o životě M. D. Rettigové). Víkend pak proběhl v soutěžním duchu.
Sobota patřila oblíbenému vaření kotlíkového guláše. Zde měla úspěšné zastoupení SOŠ a SOU Polička v podobě tříčlenného týmu školního personálu – úsek školní jídelny zaštiťoval Václav Rambousek, odborný výcvik reprezentovala Alena Stoklásková, domov mládeže pověřil Michala Kozla, ten navíc doprovázel příjemnou atmosféru „trampování“ zpěvem a hrou na kytaru. Bronzovou příčku si gulášoví experti zasloužili přípravou Kančího guláše s houbovým ragú a slaninou, jeho chutí, celkovým vyzněním vzájemné spolupráce a zachováním úhledného prostředí gastronomického zákulisí. Pravidla stanovila začátek akce na 10. hodinu, přičemž soutěžící neměli dovoleno pracovat s úpravou surovin před samotným zahájením soutěže. V přímém přenosu mohli návštěvníci Toulovcova náměstí zhlédnout nejen samotné zhotovení jednotlivých druhů kotlíkové bašty, ale mohli si čekání zpříjemnit i opékáním buřtů či jiných řeznických lahůdek. Na 14. hodinu bylo určeno předání finální podoby soutěžního úkolu.
Žáci SOŠ a SOU Polička dostali svou šanci při kuchařském klání dvoučlenných týmů 6 odborných škol. Pod přípravou učitelky odborného výcviku L. Dittrichové vytvářeli dle zadání chutné knedlíky a šmorny. Úprava se zaměřila na slaný i sladký způsob a se ctí se jí zhostili žáci 2. ročníku Patrik Kalibán a Prokop Hostomský. Pitný režim byl rovněž v režii SOŠ a SOU Polička a společně se svými svěřenci (žáky školy) se jej na výtečnou zhostila Markéta Kozlová, sluníčko školní „kavárny“. Jejich stánek s míchanými nápoji se stal vyhledávaným útočištěm návštěvníků. Nápomocni byli naši studenti i v disciplíně Svíčková open, která byla přístupná jak profesionálům, tak amatérům. Nejlepší vzorky snad nejoblíbenější omáčky následně hodnotili návštěvníci i odborní komisaři AKC ČR. Pod patronací učitelů gastronomie a jejich žáků byla i každoročně oblíbená Dětská školička, kde si děti v rozmezí 4-15 let zkoušely výrobu bramborových placek, přípravu míchaného nápoje, poznávaly koření, skládaly ubrousky, ale také neodolaly kouzlu carvingu nebo modelování z marcipánového těsta či zdobení perníčků.
Nechyběla ani tolik očekávaná gastronomická akce v podobě stylového nedělního oběda – husa, dva druhy knedlíků a zelí, to vše odborně a s gracií naservírováno našimi žáky. Počet porcí byl opět větší než loni, vyšplhal se na úctyhodných 600.
Gastronomické slavnosti proběhly v souladu s plánovaným záměrem a příjemným zážitkům nezabránilo ani počasí. Již teď se můžete těšit na další ročník, který uctí další z tradic největší české kuchařky M. D. Rettigové.