Život bez masa si neumíš představit. Rád experimentuješ a rád zkoušíš nové uzeniny, zajímá tě jejich výroba. Oceňuješ lidi, kteří umí něco rukama a vyberou si poctivé řemeslo, do kterého mohou dát i něco ze sebe. Máš sílu a jen tak něčeho se nelekneš. Miluješ vůni právě otevřené udírny a probublávající vody s jitrnicemi. Pokud alespoň jednou kývneš hlavou, jsi duší řezník. Tak proč si nevybrat nejúspěšnější školu v oboru?
Během přípravy řezníka se střídá teoretická výuka s praktickou v týdenních cyklech. Převahu tvoří odborné předměty jako je zpracování masa, biologie a anatomie nebo zbožíznalství. Kromě toho se vyučují i všeobecně vzdělávací předměty (český jazyk, cizí jazyk, občanská nauka, tělesná výchova).
Kromě teoretických znalostí o porážce, dělení masa a výrobě masných výrobků získají učni znalosti také o anatomii zvířat, chemických procesech spojených se zpracováním masa a základní dovednosti spojené s prodejem. Součástí výuky jsou i odborné exkurze, pravidelné návštěvy výstav a veletrhů. Nejlepší učni mohou reprezentovat školu na soutěžích Valašský řezník a Řeznická sekyra.
Praktické dovednosti získávají učni v moderně vybavených dílnách v místním Masokombinátu Polička a.s. nebo ve školní prodejně, řeznictví a výrobně vařených masných výrobků. Škola také úzce spolupracuje se soukromými zpracovateli masa.
Proč studovat řezníka právě u nás?
-
1. Praxe je pro nás na prvním místě
Praxe je pro nás vším. Nevěříme, že se člověk stane řezníkem ze školní lavice. Proto máme plně vybavené řeznictví, skvělé mistry a spolupracujeme s místními výrobci.
-
2. Máme vlastní řeznictví i prodejnu
Máme perfektně vybavené řeznictví s udírnou i vlastní školní prodejnu. Žáci si tak mohou vyzkoušet vše od bourání masa po prodej opravdovým zákazníkům.
-
3. Jsme nejoceňovanější řeznickou školou
Za naši práci mluví naše poháry a ocenění z řeznických soutěží včetně toho nejdůležitějšího – Řeznické sekyry z mistrovství ČR.
Spolupráce
Úzce spolupracujeme se zpracovateli masa v regionu, kteří žákům zajišťují další praxi nad rámec školní hodinové dotace formou placených stáží.
Profil absolventa
Předmět |
1. ročník |
2. ročník |
3. ročník |
Celkem |
Český jazyk a literatura |
2 |
1 |
2 |
5 |
Cizí jazyk (AJ nebo NJ) |
2 |
2 |
2 |
6 |
Občanská nauka |
1 |
1 |
1 |
3 |
Chemie |
1 |
1 |
– |
2 |
Ekologie |
1 |
– |
– |
1 |
Fyzika |
1 |
– |
– |
1 |
Matematika |
1 |
1 |
1 |
3 |
Tělesná výchova |
1 |
1 |
1 |
3 |
Informační a komunikační technologie |
1 |
1 |
1 |
3 |
Ekonomika |
– |
1,5 |
1,5 |
3 |
Výživa |
1,5 |
– |
– |
1,5 |
Aplikovaná biologie |
1,5 |
1 |
1,5 |
4 |
Technologie |
4 |
4 |
3,5 |
11,5 |
Obchodní provoz |
– |
1 |
– |
1 |
Psychologie prodeje |
– |
– |
1 |
1 |
Odborný výcvik |
15 |
17,5 |
17,5 |
50 |
Celkem |
33 |
33 |
33 |
99 |
Dokumenty ke stažení pro obor Řezník – uzenář
KÓD OBORU
29-56-H/01
ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Řezník-uzenář
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče.
POČET TŘÍD OTEVÍRANÝCH V 2017/2018
1 třída (15 studentů)
ŠKOLNÉ
Ne
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano