Řezník-uzenář

3letý učební obor

Život bez masa si neumíš představit. Rád experimentuješ a rád zkoušíš nové uzeniny, zajímá tě jejich výroba. Oceňuješ lidi, kteří umí něco rukama a vyberou si poctivé řemeslo, do kterého mohou dát i něco ze sebe. Máš sílu a jen tak něčeho se nelekneš. Miluješ vůni právě otevřené udírny a probublávající vody s jitrnicemi. Pokud alespoň jednou kývneš hlavou, jsi duší řezník. Tak proč si nevybrat nejúspěšnější školu v oboru?

Během přípravy řezníka se střídá teoretická výuka s praktickou v týdenních cyklech. Převahu tvoří odborné předměty jako je zpracování masa, biologie a anatomie nebo zbožíznalství. Kromě toho se vyučují i všeobecně vzdělávací předměty (český jazyk, cizí jazyk, občanská nauka, tělesná výchova).

Kromě teoretických znalostí o porážce, dělení masa a výrobě masných výrobků získají učni znalosti také o anatomii zvířat, chemických procesech spojených se zpracováním masa a základní dovednosti spojené s prodejem. Součástí výuky jsou i odborné exkurze, pravidelné návštěvy výstav a veletrhů. Nejlepší učni mohou reprezentovat školu na soutěžích Valašský řezník a Řeznická sekyra.

Praktické dovednosti získávají učni v moderně vybavených dílnách školního řeznictví, výrobně vařených masných výrobků a prodejně nebo v poličské firmě MASO UZENINY, a. s.. Škola také úzce spolupracuje se soukromými zpracovateli masa.

Špičkové vybavení pro špičkovou praxi

V roce 2018 prošlo naše řeznictví rozsáhlou rekonstrukcí, včetně obměny vybavení. Dnes se tak můžeme pochlubit nejmodernějšími technologiemi. Kromě vlastní prodejny máme také speciální část řeznictví pro zpracování zvěřiny, což je mezi českými školami zcela unikátní.

Přihláška ke studiu
Lékařský posudek
Kritéria přijímacího řízení

KÓD OBORU
29-56-H/01

ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Řezník-uzenář

ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Řezník-uzenář od 1. 9. 2022

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče.

POČET TŘÍD OTEVÍRANÝCH V 2024/2025
1 třída (25 žáků)

ŠKOLNÉ
Ne

LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Proč si vybrat Řezníka-uzenáře?

  • Přispějeme ti až 12 000 Kč měsíčně

    Víme, že studium je někdy finančně náročné a proto tě ve spolupráci s naším partnerem MASO UZENINY POLIČKA a.s. finančně podpoříme.

  • Skvělá příprava do praxe

    Získáš znalosti k provádění jateční výroby a bourárenských činností, masné výroby a úpravy mas i masných výrobků, včetně kompletní domácí zabíjačky.

  • Obsluha i prodej

    Zvládneš samostatně obsluhovat v prodejně, provést přípravu masa, masných výrobků a uzenářských specialit pro prodej.

  • Základy ekonomie i práva

    Dostaneš základy ekonomie a práva, abys mohl podnikat, rozuměl účetnictví a zvládl práci s počítačem.

  • Zásady skladování potravin

    Ovládneš hygienické normy, zásady manipulace s potravinářskými surovinami i základy jejich skladování a ošetřování.

  • Laboratorní techniky

    Získáš znalosti základní laboratorní techniky používané v hodnocení masa a masných výrobků.

Image

3 důvody, proč studovat Řezníka v Poličce

Praxe je pro nás na prvním místě

Praxe je pro nás vším. Nevěříme, že se člověk stane řezníkem ze školní lavice. Proto máme plně vybavené řeznictví, skvělé mistry a spolupracujeme s místními výrobci.

Máme vlastní řeznictví i prodejnu

Máme nově zrekonstruované (2018) a skvěle vybavené řeznictví s udírnou a dokonce i sekcí pro zvěřinu. Výrobky následně prodáváme ve vlastní školní prodejně.

Jsme nejoceňovanější řeznickou školou

Za naši práci mluví naše poháry a ocenění z řeznických soutěží včetně toho nejdůležitějšího – Řeznické sekyry z mistrovství ČR.
Image

Co všechno budeš umět?

  • Naučíš se jak porcovat jatečná zvířata, ryby, nebo drůbež a zvládneš připravit různé uzenářské výrobky, od šunky po jitrnice.
  • Zvládneš bourat, upravovat a třídit maso pro různé příležitosti, skladovat, balit a expedovat hotové výrobky.
  • Zvládneš kompletní uzení, naučíš se vyrábět salámy i paštiky.
  • Dokážeš posoudit kvalitu surovin, meziproduktů, dodržet potřebné normy a to vše díky férovému přístupu mistrů.

Spolupracujeme s těmi nejlepšími

Úzce spolupracujeme se zpracovateli masa v regionu, kteří žákům zajišťují další praxi formou placených stáží.
Image
Image
Image
Image

Co o nás říkají studenti?

Image

Ondřej Kudláček

řezník
„Na oboru se mi líbí, že můžeme naše výrobky i prodávat. Jsou tu dobří učitelé a mistři odborného výcviku, kteří jsou velice hodní.“

Podrobnosti o studiu

Udělej první krok ještě dnes!

Je tohle obor tvého srdce? Podívej se, jak na přijímačky.
Podívej se, jak na přijímačky