Kuchař-číšník
Jídlo tě jednoduše zajímá. Vždycky tě to přirozeně táhlo do kuchyně a bez kuchařských reality show si nedovedeš představit televizní zábavu. Jsi gurmán, pravý milovník dobrého jídla. Chceš se podílet na velkých rautech nebo rovnou na gastronomických festivalech. Pokud alespoň jednou kývneš hlavou, je pro tebe obor kuchař-číšník jako dělaný.
Příprava v tomto učebním oboru obsahuje teoretické a praktické vyučování, které se organizuje formou odborného výcviku. Cílem vzdělávacího programu je poskytnout základní poznatky z celé oblasti společného stravování s převažující orientací na pohostinství.
Těžiště je v osvojování odpovídajících profesních dovedností a návyků. Tříletý učební obor je koncipován homogenně jako samostatný obor profesní přípravy pro úsek technologie přípravy jídel a obsluhy v pohostinství se všeobecným přehledem po celé oblasti společného stravování a se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru.
Žák má možnost absolvovat základní barmanský kurz, získat praktické zkušenosti při pořádání slavnostních banketů, rautů a státních recepcí. Ti nejpilnější se pravidelně účastní soutěží jako např. Gastro Junior, barmanské soutěže, slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové atd. Škola spolupracuje s kuchařskou asociací a asociací barmanů a číšníků.
KÓD OBORU
65-51-H/01
ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař-číšník
ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař-číšník od 1. 9. 2022
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče.
POČET TŘÍD OTEVÍRANÝCH V 2024/2025
2 třídy (60 žáků)
ŠKOLNÉ
Ne
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Proč si vybrat Kuchaře-číšníka?
Zvládneš uvařit cokoliv
Ovládneš přípravu minutek, běžných i technologicky náročných jídel, moučníků i salátů.
Budeš znalec potravin
Posoudíš potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti.
Získáš technické dovednosti
Zvládneš používání inventáře, ovládání obsluhy technického zařízení.
Estetická úprava
Budeš umět esteticky upravovat pokrmy a nápoje k podávání a ovládneš různé způsoby jejich uchování.
Správná výživa
Osvojíš si základy správné výživy a základy dietního stravování, zvládneš sestavit menu pro různé příležitosti.
Ve světě se neztratíš
Zvládneš sestavit kalkulace a stanovit ceny a budeš mít základy pro podnikatelskou činnost.
3 důvody, proč studovat Kuchaře-číšníka v Poličce
Praxe je pro nás na prvním místě
Školní jídelna je funkční restaurace
Jsme jednou z nejoceňovanějších škol v ČR
Co všechno budeš umět?
- Naučíš se technologie přípravy jídel, jak funguje obsluha či celé provozy v pohostinství, techniku pro posuzování potravin nebo nutriční hodnoty.
- Zvládneš sestavit jídelníček či rovnou menu pro zvláštní příležitosti.
- Dále porcování masa, výrobu studených a teplých moučníků nebo nápojů.
- Staneš se specialistou na estetickou prezentaci jídla a profesionálního podávání.