Itálie jinak

Michal KozelAkce školy

Když jsem opouštěl svůj domov, cítil jsem se úžasně. Představte si, že na tři týdny ujíždíte od stereotypu, který máte zajetý. Těšil jsem se jako malý, ale zároveň jsem měl trochu obavy z toho, jaké to bude, přece jenom jel jsem z mojí třídy sám, takže tyto obavy byly na místě.

V tu chvíli, když jsme vyjeli, všechno zmizelo a začal jsem si užívat mojí jakoby dovolené. První den byl plný překvapení, ať už co se týče vztahů, co mezi námi začaly vznikat, nebo i prostředí, do kterého jsme přijeli. Samozřejmě bylo teplo, něco kolem 22 ˚C, mezitím co v Česku bylo tak 14 ˚C. Takže rozdíl byl cítit. Jinak první týden jsme měli hned první tři dny praxe. Praxe mě bavily. Připravovali jsme věci na typický italský raut. Bylo to pro mě něco nového.

Docela zajímavé bylo, že Italové připravují svoje jídlo klidně tři dny dopředu. Mimochodem na ten raut jsme potom jeli. Líbilo se mi to, protože nás vzali jako kdyby do jejich kultury. Bylo tam kolem 400 lidí a italsky jsme nikdo neuměli ani slovo, takže to byla pravda. První týden byl skvělej, procházeli jsme Cesenatico a užívali momentů.

Druhý a třetí týden utekl jako voda. Vztahy se prohlubovaly a zážitky byly nové a zajímavé. Procestovali jsme okolní města, poznávali jejich památky, ochutnávali nové kávy a užívali teplého vzduchu.

Podle mě jsme si ani neuvědomovali, jak hezké chvíle prožíváme, to si člověk vybaví až zpětně.

Zakončil bych to tím, že pokud máte šanci jít ven ze své komfortní zóny, běžte. Budete za to rádi. Jsem rád za naši školu, že má takové možnosti.

Matěj Mach, G4