Litomyšlská Rettigová

Michal KozelAkce školy

Litomyšl 20. 5. 2022 – Pokud čas od času rádi opustíte své rodné město, abyste se nechali obklopit anonymitou, oddali se relaxu u kávy či se opájeli toulkou lákavými obchůdky, uličkami a také netypickým kulturním programem, zřejmě jsou tyto řádky určené právě Vám. Přijměte pozvání na prosluněný výlet litomyšlskými Gastroslavnostmi Magdaleny Dobromily Rettigové.

Sobotní ráno na Poličsku střídal vítr, slunce podmračené i usměvavé a teplota kolísavá, tedy chvíli duben, chvíli skoro červen. Protože Litomyšl se vyznačuje „teplem“, člověk se k této radostné představě doslova utíkal. A skutečně. Těsně před Litomyšlí se zakaboněná obloha umoudřila a přenechala slunečním paprskům právo na příjemný den. Pokud jste navíc vyřešili dilema s parkovacím místem, bylo vyhráno.  V cestě za odpočinkem u kávy a dobrodružnou výpravou za taji gastronomie už Vám nestálo v cestě nic.

Litomyšl (kavárenský ráj) stihla náležitě přivítat jaro a pro své návštěvníky otevřela lázeňskou sezónu. Gastroslavnosti sem bezesporu patří a jejich „zakladatelka“ by na současnou podobu možná byla i hrdá. Podobizna M. D. Rettigové se stala typickou tváří festivalu, patronkou, které neunikne ani ten sebemenší gastronomický prohřešek. Kuchařská klání jste mohli sledovat na Smetanově náměstí, jež se proměnilo v záplavu reklamních stánků s voňavými dobrotami nejrůznějších chuťových žánrů, na pódiu pak probíhaly živé vstupy s tématem gastronomie i soutěžní ukázky, velikým lákadlem se stala kulinářská show osobního sekretáře frontmana skupiny Queen, na své si přišli i příznivci tradičního českého pečení, jim výtvarnice a herečka Iva Hϋttnerová připravila škubánky s mákem. Milovníci svíčkové, pečené sousedské husičky či fajnšmekři bábovkových specialit také nezmeškali svoji příležitost.

Jestli jste se nechali očarovat tóny jdoucími z blízkého Toulovcova náměstí, dorazili jste mimochodem i ke gulášové výzvě O kotlík starosty Litomyšle. Ano, čtete správně. Za zvuků multižánrové hudby jste obdivovali originálně a nápaditě sestavené kuchařské týmy, které od 10 do 14 hodin zhotovovaly ten svůj zaručeně nejlepší kotlíkový guláš, který si zaslouží trofej prvenství. Veganský guláš čarovaly Lesní víly, Kazdův guláš kořenili Sedláci, o Pekelný SMA guláš se postaral STRABAG, Kluci ze Záhradí představili Litomyšlský guláš atd. Ale originalitou, provedením i pravou radostnou tvořivou atmosférou se vyznačoval Igorův guláš v provedení vzdělávací instituce Obecná škola, do které se s hravostí sobě vlastní na den převtělili studenti a učitelé odborného výcviku SOŠ a SOU Polička.

Ať už kuchařské soutěžení dopadlo jakkoli, jedno je jisté. Hosté byli nadmíru spokojeni a již nyní se těší na další ročník vyhlášené rettigovské tradice, jež proběhla za dozoru prezidenta slavností – kuchařského Mistra Václava Šmerdy. Pořadatelům děkujeme za příjemný den. Za příkladnou reprezentaci SOŠ a SOU Polička patří veliké díky účinkujícím studentům a pedagogům Gastronomie, oboru Cukrář, Kuchař-číšník a Řezník-uzenář.

J.Boháčová, SOŠ a SOU Polička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igorův guláš chlebem zahušťují a na Vás se smějí studenti Pavel, Štěpán, Adam, paní mistrová A. Stoklásková, pan mistr L. Andrlík a studentka Natálie.