Úvod na SOŠ a SOU Polička

Michal KozelAkce školy

Zářijové dny jsou ve škole správně hektické a dobrodružné. Než se počáteční chaos změní ve zdání klidu a řádu, než studentům i učitelům přejde rozvrh hodin v samozřejmost (nezaměňují se jim dny ani třídy) a přes prázdniny zatoulané ovladače doputují ke svým dataprojektorům, trvá přibližně měsíc. Ani letošek nebyl výjimkou.

Školní rok přivítal studenty 4. září obvyklou organizační administrativou, následující dny se odehrály ve víru shánění a prodeje studijních materiálů. Za tímto účelem proběhla Burza učebnic, a to hned dva pátky za sebou. Jak už to bývá, někdo sehnal, co potřeboval, někdo se bude muset poohlédnout jinde, nikdy se zkrátka nezavděčíte všem. Navíc při dnešní „síťové komunikaci“ si budoucí absolventi s koupí učebnic patrně poradí i bez „naší burzy“.

Září je vždycky nejpodstatnější pro „prváky“. Ocitají se v nové budově, v neznámém prostředí, po mnoha letech opět „začínají“. Poznávají spolužáky, první učivo z oboru, jemuž se hodlají věnovat. Aby se nakonec ve všem lépe zorientovali, vyrážejí na průzkumnou výpravu po okolí. Ta jim v podobě adaptačního kurzu prozradí mnohé o sobě i o spolužácích a po návratu už nemají pocit, že by si navzájem byli cizí, zkrátka jsou ve své třídě daleko více „doma“, než kdyby hned v úvodu nepodnikli „adaptaci pro hladší průběh studentského života“. Právě takovým příkladem byl výlet třídy G1, který se uskutečnil 18.-19. září v Mladočově. Měl štěstí na fajn lidi, počasí a dobrodružné okamžiky korunované smíchem.

Kromě akcí s adaptačními prvky se na škole vydařila i premiéra studentské firmy GoStar, ta funguje pod gastronomickým studiem a fiktivními firmami. Studenti se tak mnohem více zapojí do praxe, reality skutečného profesního života. Poprvé si projekt vyzkoušeli 26. 9., kdy připravovali a servírovali čtyřchodové menu ve „školní restauraci“. Prosluněný den jim navíc přilákal i hojný počet milovníků výborné kávy, kterou si vychutnávali v prostorách vkusně zařízené „zahrádky“. Následná repríza koncertu chuťových buněk bude v říjnu a v každém následujícím měsíci.

Inovaci má za sebou i školní bistro, kde mohou studenti nově platit přes terminál prostřednictvím čipové či ISIC karty. Zároveň se v rámci praxe podílejí na objednávkách zboží a učí se zde i základům marketingu.

Jak je vidět, září je rušné, dynamické, prohřáté slunečními paprsky a správnou energií odhodlaných začátků. Ať nám obdobně tvořivé rozpoložení vydrží co nejdéle!

J.Boháčová, SOŠ a SOU Polička