V odborné škole v Poličce opravili výrobny cukrářů i pracoviště pro budoucí řezníky. V nových prostorách už studenti vytvářejí drobné zákusky i dorty na objednávku. Kuchaři, cukráři i řezníci pracují od září v odborné škole v moderních učebnách. Během prázdnin doznalo zázemí výrazných změn. Budova, která byla téměř v havarijním stavu, září novotou.
Studenti tady bourají vepřové půlky nebo pečou drobné zákusky a dorty.
Během léta se v odborné škole v Poličce hodně změnilo. „Dodělali jsme kuchyňské studio a obnovili interiéry celé budovy. Nová je také výrobna řeznictví a cukrářů. Třicet let se do budov neinvestovalo a podle toho taky vypadaly. Předělávali jsme elektřinu, plyn, odpady nebo odvětrání,“ uvedl ředitel školy Boris Preissler. Modernizace školy se podařila díky dvoumilionové injekci z Pardubického kraje.
Úpravy ve škole ale nezahrnují jenom stavební část a nové vybavení. Ve středu navíc odstartoval nový projekt Roztančená vařečka.
Nová tvář školy
Škola totiž nově nabízí kurzy vaření pro odbornou i laickou veřejnost a možnost pořádání školení pro firmy. „Projekt Roztančená vařečka se rodil asi rok. Jde o novou image školy. Žáci, kteří sbírají ocenění na soutěžích, nám dělají tvář a škola je díky nim známá. Její absolventi jsou tak více žádaní. To nás motivovalo. Nabídneme kurzy nejen pro profesionály a odbornou veřejnost, ale částečně také pro amatéry,“ vysvětlil Lubomír Brázda, garant projektu a kuchař na volné noze. Podle jeho slov se dá vařit s úsměvem a lehkostí. „Do vaření se musí dávat pozitivní energie. Pak to hned jinak vypadá. Vaření je hra a my vás tu hru naučíme,“ dodal kuchař Lubomír Brázda.
Pořádný rokec u plotny a práce lépe odsejpá
Když vaří on, v kuchyni hraje muzika pořádně od podlahy a u sporáku málem tancuje. Kuchař Lubomír Brázda považuje práci v kuchyni za tanec. Chtěl být hercem, ale pak pochopil, že i kuchařina je určité divadlo.
„U vaření mám vždy puštěnou hudbu a tancuje se, musí to být veselé,“ říká mistr kuchař. Hudbu si vybírá podle toho, co právě připravuje. „K řízku to může být klidně dechovka, ale jinak jsem spíše pro disco, taneční muziku nebo i rockenroll,“ dodává Lubomír Brázda. Přiznává ovšem, že hudba některým jeho kolegům vadí a chtějí mít v kuchyni klid. „U některých je téměř hrobové ticho. Mně ticho nevadí, ale při muzice práce lépe odsejpá a jídlo má pak úplně jinou chuť. Když se tančí, vypadá to lépe. Moje manželka je taky kuchařka, v kuchyni sice netančí, ale hudba jí nevadí,“ říká kuchař.
Právě Lubomír Brázda je garantem projektu Roztančená vařečka v odborné škole v Poličce. Kuchařem je už dvacet pět let a ve škole bude mít na starosti odborný výcvik a organizaci různě zaměřených kurzů vaření. Jeho hlavním zájmem je česká a francouzská kuchyně. Vaření podle něho začíná už v obchodě na nákupu. „Když koupíte zkažené jídlo, tak už z něho nedokážete nikdy dobře uvařit,“ tvrdí mistr kuchař.
V odborné škole se setkává se studenty, kteří se chtějí gastronomii věnovat, ale také jsou ve třídě ti, kteří jen chtějí mít nějakou školu. „Kdybych se jako student nedostal pod mistry kuchaře, možná bych teď dělal instalatéra. Mistři mi ale ukázali gastronomii i z druhé strany. Tak jsem u ní zůstal a teď se to snažím předávat dále,“ dodává Lubomír Brázda. Možná ale stačilo málo a mohli ho lidé znát spíše z divadla než z kuchyně. „Když jsem se rozhodoval, co budu dělat, tak to byla JAMU nebo že budu kuchař. I kuchařina je divadlo, proto chci, aby se vařilo před lidmi a tak propaguji otevřená studia,“ uzavírá Lubomír Brázda.
Zdroj: Svitavský deník