Pravá Rettigová

Filip ČervenýNástěnka, Soutěže a úspěchy

Pro Litomyšl se třetí květnový víkend již tradičně mění na svátky gastronomie ve znamení M. D. Rettigové. Ani letošní ročník nezklamal své příznivce a lákavé menu i doprovodný program vytvořily opět nezapomenutelnou atmosféru, o kterou se bravurně stará i SOŠ a SOU Polička. Působení školy bylo patrné hned na několika stanovištích, zkrátka bez našich žáků a mistrů odborného výcviku by to nebyly ty pravé Rettigovky. Než se ale návštěvníci dočkali své nedělní sousedské husičky (letos 630 porcí), stačili zhlédnout bohatý sobotní program, do kterého byli s chutí začleňováni děti i dospělí.

Zájemci o barmanský um nevynechali stánek s pestrou nápojovou nabídkou. Děti si nenechaly ujít svou školičku vaření, kde zhotovovaly hadí špízy, neodolaly kouzlu čokoládové „fontány“ a v ní dotvořených banánových chuťovek, nechaly se zlákat k míchání nápojů M. D. Rettigové i ke skládání ubrousků. Každoročně vyhledávanou atrakcí je pro děti stále zdobení perníčků, s notným předstihem tak vždy rády potrénují na vánoční chvíle. Ti nejzdatnější žáčci školičky vaření si poté vyzkoušeli i obtížnost carvingu. Místo vysvědčení jim absolvovaná kulinářská dílnička obstarala památeční diplomy, notnou zásobu sladkostí i slušivou kuchařskou zástěrku.

Nadšenci z řad dospělých nezapomněli přispět svým bábovkovým skvostem do proslulé přehlídky O nejlepší bábovku, nezaváhali ani příznivci pravé české svíčkové a přijali soutěžní výzvu své kategorie Svíčková open. Následně probíhala velkolepá přehlídka juniorských kuchařských týmů škol z Chrudimi, Chroustovic, Chocně, Žamberka, Pardubic (poličský tým pracoval v sestavě P. Kalibán a D. Horák). Mezi 12. a 18. hodinou mohli návštěvníci sledovat přípravu dýňového pyré, zvěřiny, chřestu aj. Markétou Hrubešovou, současnou propagátorku odkazu M. D. Rettigové.

Navíc k úchvatné atmosféře přispělo i počasí a nikdy nescházející hudební zpestření Sbor paní a dívek či kapela TŘEHUSK.