Vykostit kuře, aby nám zůstal plát masa není vůbec složité, potřebujeme k tomu dobrý ostrý nůž a na začátek trochu odvahy. Nejedná se o nic jiného, než o to zbavit kuře veškerých kostí a chrupavek, nesmíme však proříznout maso ani kůži.
Jdeme na to:
– odstraníme křídla
– provedeme řez na páteři
– pomalu krátkými řezy oddělujeme maso od kosti
– odstraníme skelet
– ořízneme a odstraníme stehenní kosti
– z masa odstraníme další chrupavky atd.
– začistíme.
Takto připravené kuře použijeme na rolády, galantiny, ke grilování atd.
Skelet – kostru použijeme na přípravu vývarů do polévek.
Na vše se můžete podívat ve video návodu. Kuře vykostil učitel odborného výcviku pan Václav Šmerda, který je nositelem nejvyššího kuchařského ocenění Kříž svatého Vavřince.
Od roku 1993 do 1998 byl členem Národního týmu kuchařů České republiky. Profesní kvalifikace: kuchař specialista, titul Mistr kuchař, člen Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) ČR, 1997 – zlatá medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, 2002 – zlatý diplom s medailí Český cukrář, ocenění pamětní medailí k založení AKC ČR.