Pečený jihočeský candát na rozmarýnu, smetanová omáčka s křenem, karotkou a kapustou

Michal KozelRecepty a tipy

Kapr patří neodmyslitelně k vánocům a štědrovečerní večeři. Tento recept je inspirací jak změnit klasiku za něco nového.

 4 porce

Co budeme potřebovat:

  • 600 g candát filet
  • 50 g olej
  • 100 g máslo
  • 250 g smetana 33%
  • 80 g smetanový křen
  • 200 g karotka
  • 200 g růžičková kapusta
  • rozmarýn čerstvý, sůl, pepř mletý
  • 1 ks citron

 

A můžeme vařit:

  1. Filátka z candáta nakrájíme na porce
  2. Kůži jemně prořízneme
  3. Osolíme
  4. Na pánev dáme trochu oleje, část másla a rozmarýn
  5. Candáta opékáme kůži dolů
  6. Lehce obrátíme a stáhneme plamen
  7. Smetanu přivedeme k varu
  8. Přidáme dle chuti smetanový křen
  9. Dochutíme solí, citronovou šťávou
  10. Karotku a kapustu očistíme, nakrájíme na kousky, krátce povaříme v osolené vodě
  11. Pokrm na talíři doplníme citronem.

K pokrmu můžeme podávat různě upravené brambory, teplou zeleninu, pečenou červenou řepu atd….