Kuba, také znám jako staročeský Kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.
4 porce
Co budeme potřebovat:
- 300 g krupky nebo kroupy
- 150 g cibule
- 100 g sádlo
- 10 stroužků česneku
- 30g sušené houby
- 250g smetany 33%
- 80g másla
- Koření na dochucení – sůl, majoránka, pepř mletý
A jdeme na to:
- Krupky propláchneme, uvaříme ve vodě do měkka.
- Sušené houby namočíme ve studené vodě, uvaříme doměkka.
- Nakrájenou cibuli orestujeme do zlatova, přidáme nakrájený česnek
- Zalijeme vodou z hub, přidáme zcezené houby
- Dochutíme solí, pepřem, majoránkou
- Zamícháme, zapečeme cca 30 minut při 200 °C – dle potřeby.
- Oloupaný česnek lehce opečeme na pánvi s máslem a trochou cukru
- Podlijeme smetanou, krátce povaříme, osolíme.
Upečeného Kubu podáváme se smetanovým česnekem, ozdobíme rukolou a listovými saláty.
K pokrmu můžeme podávat zelný salát, nakládanou zeleninu atd.
Polévku ozdobíme petrželkou, můžeme doplnit osmaženou houskou, smetanou apod.