Staročeský houbový Kuba se smetanovou omáčkou s česnekem

Michal KozelRecepty a tipy

Kuba, také znám jako staročeský Kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso. 

4 porce

Co budeme potřebovat:

  • 300 g krupky nebo kroupy
  • 150 g cibule
  • 100 g sádlo
  • 10 stroužků česneku
  • 30g sušené houby
  • 250g smetany 33%
  • 80g másla
  • Koření na dochucení – sůl, majoránka, pepř mletý

A jdeme na to:

  1. Krupky propláchneme, uvaříme ve vodě do měkka.
  2. Sušené houby namočíme ve studené vodě, uvaříme doměkka.
  3. Nakrájenou cibuli orestujeme do zlatova, přidáme nakrájený česnek
  4. Zalijeme vodou z hub, přidáme zcezené houby
  5. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou
  6. Zamícháme, zapečeme cca 30 minut při 200 °C – dle potřeby.
  7. Oloupaný česnek lehce opečeme na pánvi s máslem a trochou cukru
  8. Podlijeme smetanou, krátce povaříme, osolíme.

Upečeného Kubu podáváme se smetanovým česnekem, ozdobíme rukolou a listovými saláty.

K pokrmu můžeme podávat zelný salát, nakládanou zeleninu atd.

Polévku ozdobíme petrželkou, můžeme doplnit osmaženou houskou, smetanou apod.