Vánoční krém ze pstruha se smetanou
Netradiční rybí polévka jako vánoční inspirace.
4 porce
Co budeme potřebovat:
- 250 g filet ze pstruha
- 150 g kořenová zelenina/ mrkev, celer, petržel
- 50 g cibule
- 40 g mouka hladká
- 50 g olej
- 50 g máslo
- 150 g smetany 33%
- na dochucení sůl, nové koření, muškátový květ
A jak polévku uvařit:
- Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky.
- Spolu s cibulí orestujeme na oleji, do kterého přidáme trochu másla.
- Přidáme pstruha, zaprášíme hladkou moukou, vše ještě orestujeme – opečeme.
- Přidáme koření, zalejeme teplou vodou cca 1 litr, krátce provaříme, aby zůstala přirozená rybí chuť.
- Promixujeme tyčovým mixérem.
- Dle potřeby přecedíme přes jemný cedník.
- Přidáme smetanu, máslo na zjemnění, dochutíme a provaříme.
Polévku ozdobíme petrželkou, můžeme doplnit osmaženou houskou, smetanou atd.
Dobrou chuť.
Staročeský houbový Kuba se smetanovou omáčkou s česnekem
Kuba, také znám jako staročeský Kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.
4 porce
Co budeme potřebovat:
- 300 g krupky nebo kroupy
- 150 g cibule
- 100 g sádlo
- 10 stroužků česneku
- 30g sušené houby
- 250g smetany 33%
- 80g másla
- Koření na dochucení – sůl, majoránka, pepř mletý
A jdeme na to:
- Krupky propláchneme, uvaříme ve vodě do měkka.
- Sušené houby namočíme ve studené vodě, uvaříme doměkka.
- Nakrájenou cibuli orestujeme do zlatova, přidáme nakrájený česnek
- Zalijeme vodou z hub, přidáme zcezené houby.
- Dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
- Zamícháme, zapečeme cca 30 minut při 200 °C – dle potřeby.
- Oloupaný česnek lehce opečeme na pánvi s máslem a trochou cukru.
- Podlijeme smetanou, krátce povaříme, osolíme.
Upečeného Kubu podáváme se smetanovým česnekem, ozdobíme rukolou, listovými saláty. Vhodný tip: k pokrmu můžeme podávat zelný salát, nakládanou zeleninu atd.
Polévku ozdobíme petrželkou, můžeme doplnit osmaženou houskou, smetanou apod.
Pečený jihočeský candát na rozmarýnu, smetanová omáčka s křenem, karotkou a kapustou
Kapr patří neodmyslitelně k vánocům a Štědrovečerní večeři. Tento recept je inspirací jak změnit klasiku za něco nového.
4 porce
Co budeme potřebovat:
- 600 g candát filet
- 50 g olej
- 100 g máslo
- 250 g smetana 33%
- 80 g smetanový křen
- 200 g karotka
- 200 g růžičková kapusta
- rozmarýn čerstvý, sůl, pepř mletý
- 1 ks citrón
A můžeme vařit:
- Filátka z candáta nakrájíme na porce.
- Kůži jemně prořízneme.
- Osolíme.
- Na pánev dáme trochu oleje, část másla a rozmarýn.
- Candáta opékáme kůži dolů.
- Lehce obrátíme a stáhneme plamen.
- Smetanu přivedeme k varu.
- Přidáme dle chuti smetanový křen a zredukujeme.
- Dochutíme solí, citrónovou šťávou.
- Karotku a kapustu očistíme, nakrájíme na kousky, krátce povaříme v osolené vodě.
- Pokrm na talíři doplníme citrónem.
K pokrmu můžeme podávat různě upravené brambory, teplou zeleninu, pečenou červenou řepu atd.