Vánoční inspirace

Jaroslav ŠvihelNástěnka, Recepty a tipy

Vánoční krém ze pstruha se smetanou

Netradiční rybí polévka jako vánoční inspirace.

4 porce

 Co budeme potřebovat:

  • 250 g filet ze pstruha
  • 150 g kořenová zelenina/ mrkev, celer, petržel
  • 50 g cibule
  • 40 g mouka hladká
  • 50 g olej
  • 50 g máslo
  • 150 g smetany 33%
  • na dochucení sůl, nové koření, muškátový květ

A jak polévku uvařit:

  1. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky.
  2. Spolu s cibulí orestujeme na oleji, do kterého přidáme trochu másla.
  3. Přidáme pstruha, zaprášíme hladkou moukou, vše ještě orestujeme – opečeme.
  4. Přidáme koření, zalejeme  teplou vodou cca 1 litr, krátce provaříme, aby zůstala přirozená  rybí chuť.
  5. Promixujeme tyčovým mixérem.
  6. Dle potřeby přecedíme přes jemný cedník.
  7. Přidáme smetanu, máslo na zjemnění, dochutíme a provaříme.

Polévku ozdobíme petrželkou, můžeme doplnit osmaženou houskou, smetanou atd.

Dobrou chuť.

 


Staročeský houbový Kuba se smetanovou omáčkou s česnekem

Kuba, také znám jako staročeský Kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso. 

4 porce

Co budeme potřebovat:

  • 300 g krupky nebo kroupy
  • 150 g cibule
  • 100 g sádlo
  • 10 stroužků česneku
  • 30g sušené houby
  • 250g smetany 33%
  • 80g másla
  • Koření na dochucení – sůl, majoránka, pepř mletý

A jdeme na to:

  1. Krupky propláchneme, uvaříme ve vodě do měkka.
  2. Sušené houby namočíme ve studené vodě, uvaříme doměkka.
  3. Nakrájenou cibuli orestujeme do zlatova, přidáme nakrájený česnek
  4. Zalijeme vodou z hub, přidáme zcezené houby.
  5. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
  6. Zamícháme, zapečeme cca 30 minut při 200 °C – dle potřeby.
  7. Oloupaný česnek lehce opečeme na pánvi s máslem a trochou cukru.
  8. Podlijeme smetanou, krátce povaříme, osolíme.

Upečeného Kubu podáváme se smetanovým česnekem, ozdobíme rukolou, listovými saláty. Vhodný tip: k pokrmu můžeme podávat zelný salát, nakládanou zeleninu atd.

Polévku ozdobíme petrželkou, můžeme doplnit osmaženou houskou, smetanou apod.

 


Pečený jihočeský candát na rozmarýnu, smetanová omáčka s křenem, karotkou a kapustou

Kapr patří neodmyslitelně k vánocům a Štědrovečerní večeři. Tento recept je inspirací jak změnit klasiku za něco nového.

 4 porce

Co budeme potřebovat:

  • 600 g candát filet
  • 50 g olej
  • 100 g máslo
  • 250 g smetana 33%
  • 80 g smetanový křen
  • 200 g karotka
  • 200 g růžičková kapusta
  • rozmarýn čerstvý, sůl, pepř mletý
  • 1 ks citrón

A můžeme vařit:

  1. Filátka z candáta nakrájíme na porce.
  2. Kůži jemně prořízneme.
  3. Osolíme.
  4. Na pánev dáme trochu oleje, část másla a rozmarýn.
  5. Candáta opékáme kůži dolů.
  6. Lehce obrátíme a stáhneme plamen.
  7. Smetanu přivedeme k varu.
  8. Přidáme dle chuti smetanový křen a zredukujeme.
  9. Dochutíme solí, citrónovou šťávou.
  10. Karotku a kapustu očistíme, nakrájíme na kousky, krátce povaříme v osolené vodě.
  11. Pokrm na talíři doplníme citrónem.

K pokrmu můžeme podávat různě upravené brambory, teplou zeleninu, pečenou červenou řepu atd.